DEBATT

Black Friday:

En svart dag for planeten

I dag vil nordmenn bruke 3,3 milliarder kroner på ting som vi kanskje strengt tatt ikke behøver og som er med og ødelegger livsgrunnlaget vårt.

KJØP SMART: Du kan velge å ikke handle noe i dag. Så klart kan det være ting du behøver, som kan være smart å kjøpe på tilbud. Da bør du velge kvalitetsprodukter som har lang varighet og som fortrinnsvis er produsert mest mulig lokalt, skriver innsenderne. Foto: Heiko Junge / NTB
KJØP SMART: Du kan velge å ikke handle noe i dag. Så klart kan det være ting du behøver, som kan være smart å kjøpe på tilbud. Da bør du velge kvalitetsprodukter som har lang varighet og som fortrinnsvis er produsert mest mulig lokalt, skriver innsenderne. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er duket for tidenes shoppingbonanza. Butikkene overgår seg selv i å lokke flest mulig til å kjøpe mest mulig. Boblejakker, sykler, airpods, nettbrett og støvler er på tilbud for å få oss inn i butikkene.

Og hva med en frityrgryte som du aldri visste at du trengte før dette forlokkende tilbudet plutselig dukket opp på skjermen foran deg?

GÅR VIRALT: Postens julefilm i år har fått navnet «When Harry met Santa». Se hvorfor den har skapt reaksjoner flere steder i verden. Video: Posten. Vis mer

Det er Black Friday, handledagen vi har importert fra USA og som vokser for hvert år. Denne fredagen kommer vi til å øke det norske forbruket med 25 prosent sammenlignet med denne dagen i fjor.

Det er ganske vanvittig når vi vet vi nordmenn brukte opp årets naturressurser allerede for over sju måneder siden. Hvis alle menneskene på jorda hadde hatt like høyt forbruk som oss i Norge, ville ikke engang tre jordkloder hatt nok ressurser. Nordmenns private forbruk er det nest høyeste i Europa, det er kun i Luxembourg de lever i bittelitt mer luksus enn oss.

Nå er ikke Black Friday lenger bare én svart dag med lokketilbud og fråtsing i produkter, men en hel uke, og mange har allerede gått handleberserk på Black Week. Prislappen forventes å bli godt over 16 milliarder. Handelsstanden starter uka stadig tidligere, og avslutter den stadig senere. Hva blir det neste? Black Month?

Alle skjønner at dette ikke er bærekraftig, og at kjøpevanviddet må snu. Det siste vi trenger midt i en akutt klima- og naturkrise, er masseproduksjon og forbruk av nye klær, billige flyturer, plastdingser, elektroniske duppeditter og andre produkter med kort utløpsdato. Produksjonen av billige dingser beslaglegger enorme mengder med vann, naturressurser og landarealer, og arbeiderne jobber ofte under forferdelige forhold.

Du kan velge å ikke handle noe i dag. Så klart kan det være ting du behøver, som kan være smart å kjøpe på tilbud. Da bør du velge kvalitetsprodukter som har lang varighet og som fortrinnsvis er produsert mest mulig lokalt.

Som forbrukere kan vi legge press på næringslivet ved å si nei takk til billige produkter med lav holdbarhet. Og på politikerne om å innføre momsfritak på reparasjoner. Hvis det blir billigere å reparere, vil flere velge dette fremfor å kjøpe nytt.

Hva med å begrense årets julegaveinnkjøp? Familie og venner kan for eksempel bli enige om at alle får én spleisegave hver på julaften, heller enn at hver enkelt kjøper gaver til alle. Eller hva med å gi bort en opplevelse til et medmenneske eller støtte en organisasjon? På denne måten vil sannsynligvis førjulstida bli mer meningsfull og mindre stressende.

Black Friday og det bekmørke forbrukshysteriet i førjulstida ødelegger planeten vår. Vi håper du blir med og sier nei takk til overforbruk og overflod.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer