KOMMENTARER

En taus horde

Hvem var de? Hva ville de? Det fikk du i hvert fall ikke vite hvis du satt klistra til CNN onsdag kveld.

KAOS: Demonstranter har dyttet barrikadene utenfor Capitol Hill over ende, og tatt seg inn i bygningen. - Trump har hisset fram dette, sier USA-forsker. Reporter: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De brøt gjennom barrierene. Flommet oppover trappene. Knuste vinduer. Ropte slagord. Vaiet flagg. Gikk aggressivt til angrep.

Det endte med fem døde og et USA som skjelver i sine demokratiske knokler.

De oppførte seg helt uhørt. Men ingen av dem ble intervjuet live på CNN i løpet av kvelden. Ingen av dem forklarte hvorfor de var der eller hva de trodde de ville oppnå med å angripe kjernen av det amerikanske demokratiet på denne måten.

Nei, ingen av dem kom direkte til uttrykk på CNN med unntak av dem som stilte seg bak reporterne og ropte «Fake news! Fake news!».

De fremsto som en taus horde. En gjeng språkløse barbarer.

Vi i media beskylder gjerne Trump for å skape en avgrunn mellom «oss» og «dem». Etter å ha sittet limt til CNN gjennom onsdagen tenker jeg at det er lett å anta at vi i media bidrar til å opprettholde denne avgrunnen.

Det var livsfarlig å være journalist på Capitol Hill. Det er mange år siden Donald Trump erklærte media for «folkets fiende». «Murder the media» ble risset inn i ei dør i kongressbygningen. Videoen av en gjeng enorme menn som knuser APs tv-utstyr, mens en liten, tynn, rasende kvinnelig reporter skjeller dem ut er slående. Etter at hun evakuerte tok de en kameraledning, lagde ei renneløkke og hang den opp i et tre. Øyenvitner forteller at en aggressiv gjeng forsøkte å kjeppjage reportere fra stedet. På lydklipp kan du høre skjellsordene hagle mot journalistene.

Det er vanskelig å intervjue folk som erklærer deg som fiende. De nekter å snakke med deg. Det er også vanskelig å spørre folk om intervju hvis det er fare for at de vil benytte anledningen til slå deg ned. Noen ganger er det helt nødvendig å holde seg unna.

Men likevel, forsøkte de hardt nok?

For resultatet, dresskledde nyhetsankre med gele i håret som snakket om bildene der folk gikk amok, ble i løpet av kvelden et journalistisk problem. Grunntanken bak journalistikk er tross alt at man skal snakke med folk for å forstå hva det er som driver dem. Som gruppe. Som enkeltmenneske.

Som nyhetskonsument trengte jeg onsdag kveld at noen svarte på det enkle, men grunnleggende spørsmålet: «Hva faen er det dere driver med»? Istedet fikk jeg nyhetsankere som tilsynelatende var mer opptatt av å fordømme enn å forstå.

CNN-reporter Donie O’Sullivan snakket riktignok med mange off camera. Han rapporterte at det virket som om de levde i et slags parallelt nyhetsunivers. De trodde virkelig at Donald Trump hadde vunnet og blitt frastjålet valget. De opplevde seg selv som patrioter som gjorde sin borgerplikt. De var glade og fornøyde med det de hadde utrettet på Capitol Hill den dagen. Han rapporterte det han hadde overhørt flere si til hverandre, at dette «var bare begynnelsen».

Hvorfor ble ingen av disse samtalene sendt på TV?

De siste to dagene har jeg saumfart de store amerikanske nyhetsmediene etter gode videointervjuer fra Capitol Hill. Jeg har funnet noen, men først og fremst har jeg funnet øyenvitneskildringer og løsrevne sitater. Kanskje jeg ikke har lett godt nok. Kanskje jeg har lett på feil steder. Men intervjuene jeg har kommet over har stort sett vært korte videoer journalister har lagt ut i sosiale medier. Eller fra mindre profilerte nyhetssider.

En som skiller seg ut er ITVs Robert Moore, som dagen etter skulle intervjues av nettopp CNN. Briten ble med på innsiden av kongressbygningen da horden tok seg inn. «Hva er grunnen til at dere angriper kongressen», spør han flere rasende menn. Og får svar.

De gir kanskje ikke så mye mening, men de gir innsikt.

I ettertid har USA-ekspertene omtalt dem som en usalig blanding av konspirasjonsteoretikere, nynazister, ekstremister og tilsynelatende ordinære Trump-fans som trodde de var en del av en revolusjon.

Men der og da, i det nyheten oppstår, har ikke en vanlig nyhetskonsument studert hvilke grupperinger som utgjør Trump-fansens harde kjerne. De vet ikke hva det er som driver dem til å begå slike vanvittige handlinger.

Derfor trenger de å høre det rett fra «the horse's mouth», som amerikanerne selv ville sagt.

For det var selvfølgelig ikke en taus horde. De gjorde jo knapt annet enn å knipse selfies og filme seg selv foran politibarrikadene hele kvelden. Men disse bildene havnet ikke i min nyhetsfeed.

De havnet i det parallelle universet.

Og der ble de.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer