DEBATT

Regionreformen:

En trøblete skilsmisse

Det er flaut å se en statsråd gå i bresjen for statlig og fylkeskommunalt sløseri av fellesskapets midler.

BLIR DYRT: 4. januar uttalte Trygve Slagsvold Vedum til NRK at staten skal dekke kostnadene for de fylkene og kommunene som ønsker å skille seg. Om Vedum får det som han vil og maksimerer antall skilsmisser, kan dette få en regning på opp mot 800 millioner kroner, skriver innsenderen. Her fra en pressekonferanse i fjor vinter. Foto: Torstein Bøe / NTB
BLIR DYRT: 4. januar uttalte Trygve Slagsvold Vedum til NRK at staten skal dekke kostnadene for de fylkene og kommunene som ønsker å skille seg. Om Vedum får det som han vil og maksimerer antall skilsmisser, kan dette få en regning på opp mot 800 millioner kroner, skriver innsenderen. Her fra en pressekonferanse i fjor vinter. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Emma Erlandsen.
Emma Erlandsen. Vis mer

Å bruke statlige midler på potensielle oppløsninger av fylkesgrenser få legger merke til er det mest ufornuftige vi kan bruke skattepengene til vanlige folk på.

MØRKETALL: Assisterende helsedirektør Espen Ropstrup Nakstad sier vi kommer til å se en økning i smitten, og regnestykket inkluderer store mørketall. Reporter: Agusta Magnusdottir Vis mer

4. januar uttalte Trygve Slagsvold Vedum til NRK at staten skal dekke kostnadene for de fylkene og kommunene som ønsker å skille seg. Om Vedum får det som han vil og maksimerer antall skilsmisser, kan dette få en regning på opp mot 800 millioner kroner. Det er uansvarlig, unødvendig og bidrar til lite bærekraftig pengepolitikk.

Det viktigste med fylket er ikke hva det heter eller hvor grensen går, men hvilke tilbud vi har og kvaliteten i dem. De fleste er fullstendig upåvirket av regionreformen. Derfor burde heller ikke staten sponse trøblete skilsmisser, slik Finansministeren nå lover.

Det er flaut å se en statsråd gå i bresjen for statlig og fylkeskommunalt sløseri av fellesskapets midler, når det er så mye viktigere ting vi kunne brukt pengene på. Det er mange mennesker og yrkesgrupper som gjerne skulle hatt flere kroner av statskassa.

Hva med å bruke 800 millioner på flere helsesykepleiere? Øke studiestøtten til studenter? Eller sikre Ruter i Oslo og Viken å unngå drastiske kutt i kollektivtrafikken – et tilskudd som innbyggerne i fylkene trenger og vil benytte seg av?

Det er på tide å komme seg videre. Når nye partier inntar regjeringskontorene skal samfunnet bygges videre – ikke gå bakover. Senterpartiet viser tydelig på at deres viktigste politiske prosjekt er å reversere store deler av den forrige regjeringens politikk. Det tror jeg er skadelig for demokratiet. Ikke minst skaper det politikerforakt, og jeg skjønner godt hvorfor.

Fylkesgrensen kan flytte seg, men fylkeskommunens administrasjon, tannlegen og skolen vil uansett ligge på samme plass.

Vedum sier at staten i samråd med fylkene skal finne den billigste løsningen for potensielle skilsmisser. Den billigste løsningen for alle er å la fylkene forbli slik de er i dag.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer