LEDER

Trumps sikkerhetsbrudd

En trussel mot allierte

Vanskelig å forstå hvorfor FBI ventet så lenge med å sikre materialet.

TOPPHEMMELIG: Da FBI ransaket Donald Trumps Florida-hjem, Mar-a-Lago, fant de flere esker med gradert og topphemmelig materiale. FBI tok dette bildet av beslaglagt materiale som bevis. Tidligere etterretningsfolk mener materialet kan inneholde informasjon som er skadelig også for USAs allierte. Foto: Det amerikanske justisdepartementet via AP
TOPPHEMMELIG: Da FBI ransaket Donald Trumps Florida-hjem, Mar-a-Lago, fant de flere esker med gradert og topphemmelig materiale. FBI tok dette bildet av beslaglagt materiale som bevis. Tidligere etterretningsfolk mener materialet kan inneholde informasjon som er skadelig også for USAs allierte. Foto: Det amerikanske justisdepartementet via AP Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det oppsiktsvekkende beslaget av topphemmelig materiale i Donald Trumps Florida-hjem, Mar-a-Lago, er i første omgang en innenrikspolitisk skandale. Da FBI i midten av august ransaket den gedigne eiendommen i West Palm Beach, som dels også er en privat klubb for all slags rikinger, både amerikanere og utlendinger, fant de graderte dokumenter strødd i esker og skuffer. Trump og hans advokater bedyret før sommeren at de hadde tilbakelevert samtlige dokumenter. Det var enda en skamløs løgn; trolig også et straffbart forsøk på å motarbeide myndighetene.

Amerikanere flest er naturlig nok mest opptatt av de politiske og strafferettslige konsekvensene. Andre ville for lengst vært buret inne for langt mindre alvorlige sikkerhetsbrudd, men her er det snakk om en tidligere president og mulig kandidat i det neste presidentvalget. Derfor er det forståelig at justisminister Merrick Garland og FBI har trådt varsomt.

Likevel er det andre forhold som bør vekke alvorlig bekymring langt utenfor USAs grenser, og som kan svekke tilliten blant allierte. Det er uklart hva slags informasjon dokumentene inneholder, men ut ifra graderingen som framgår av FBIs historiske bilder fra Mar-a-Lago, kan erfarne etterretningsfolk gjøre en kvalifisert gjetning. Mediene har riktignok avdekket pikante detaljer, som at Trump skrøt av å ha informasjon om Emmanuell Macrons sexliv. Eskene inneholder trolig også de såkalte «kjærlighetsbrevene» mellom Trump og Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un. Men materiale inneholder høyst sannsynlig langt farligere informasjon.

AVLYTTET: Ukrainas etterretning skal ha avlyttet en russisk soldats telefonsamtale. Soldaten klager på forholdene ved fronten. Video: Youtube / Ukrainas eterretning. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

USAs allierte har grunn til å frykte at sensitiv informasjon har kommet på avveie. Det kan handle om spioner og informanter, om atomvåpen og etterretning fra allierte. En tidligere etterretningstopp sammenliknet skadepotensial med Edward Snowdens lekkasjer. Som kjent lever Snowdon i landflyktighet og risikerer livstid hvis han returnerer til USA. I lys av alvoret, er det vanskeligere å forstå hvorfor FBI ventet i 18 måneder med å sikre materialet.

Gjennom hele sitt presidentskap var Donald Trump ansett som en sikkerhetstrussel. Det handlet ikke bare om hans bisarre forhold til Vladimir Putin, men også om hans lemfeldige omgang med fortrolig informasjon som ender i at topphemmelig materiale ligger strødd rundt om i en privat Florida-klubb. Hvordan det kunne skje uten at noen grep inn før, er det all grunn til å spørre om.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer