DEBATT

Barnevern

En tydelig retning for barnevernet

I Dagbladet blir jeg utfordret til å vise lederskap i barnevernsarbeidet. Jeg har allerede brettet opp ermene for å løfte norsk barnevern. Det gjøres nemlig mer på barnevernsområdet nå enn på veldig lang tid.

NY LOV: Forslaget om ny barnevernslov er allerede sendt på høring og skal etter planen legges fram i 2021. Her legges det ytterligere til rette for at barnet skal kunne forklare seg mest mulig fritt i sin sak, skriver Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
NY LOV: Forslaget om ny barnevernslov er allerede sendt på høring og skal etter planen legges fram i 2021. Her legges det ytterligere til rette for at barnet skal kunne forklare seg mest mulig fritt i sin sak, skriver Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Kjell Ingolf Ropstad
Kjell Ingolf Ropstad Vis mer

Som Anne Grønsund er inne på i sin kronikk, kom Riksrevisjonen nylig med en rapport om institusjonsbarnevernet. En rapport som tegner et bilde jeg er godt kjent med. Det er allerede tatt viktige grep for å utbedre de kritikkverdige forholdene. Vi har kompetansesatsing, helsesatsing, skolesatsing og ny barnevernslov på gang. Barnevernet gjennomgår nå også et digitalt løft.

Kompetanseheving har vært blant mine aller viktigste prioriteringer for barnevernet. Over 90 millioner kroner er satt av til kompetansehevende tiltak i 2020, og dette videreføres i 2021. Høyere kompetanse vil både bidra til økt kvalitet i arbeidet som gjøres, og økt rettssikkerhet i tjenestene.

Forslag til kompetansekrav har allerede vært på høring. Her foreslår vi blant annet krav om mastergrad for ledere og for dem som utfører kjerneoppgaver i det kommunale barnevernet. Dette kombineres med å styrke barnevernsutdanningene. Vi har også sørget for en kraftig forbedring av etter- og videreutdanningstilbudet for dem som allerede jobber i tjenestene.

Kvaliteten på faglige vurderinger og begrunnelser i barnevernet varierer i dag for mye. Ofte mangler det grundige vurderinger av barnas behov og hvilken hjelp de trenger. Bedre helsemessig oppfølging av barn i barnevernet har høy prioritet. Dette samarbeider jeg med helseministeren om. Vi foreslår å bevilge 30 millioner kroner i 2021 for å gi bedre helsehjelp til barn i barnevernet.

Noe av det første jeg gjorde da jeg ble barne- og familieminister, var å sende forslag til ny barnevernslov på høring. Forslaget skal etter planen legges fram i 2021. Her settes barnets behov i sentrum og det legges ytterligere til rette for at barnet skal kunne forklare seg mest mulig fritt i sin sak. Vi vil bygge på de ressursene som finnes rundt barnet, og legge til rette for å involvere barnets familie og nettverk. Den nye loven skal bidra til økt vekt på forebygging og tidlig innsats.

Jeg ønsker også at forslaget til en ny lov skal gi gode retningslinjer for hvordan barnevernloven skal praktiseres innenfor rammene av menneskerettslige forpliktelser.

Jeg ser at vi må gjøre mer på noen områder, som institusjonsbarnevernet, og for evnen til å møte barn og familier med de aller største behovene. Vi vil gjøre et godt barnevern enda bedre. Derfor kan vi ikke si oss mett på utredninger og rapporter. Det er de som viser oss hvor skoen trykker. Vi vil nå samle noen av landets beste eksperter i et utvalg som skal gi retning for den videre utviklingen av barnevernet.

Det viktigste for meg er å sikre flest mulig barn i Norge en best mulig oppvekst. For noen barn er hjemmet et farlig sted, et sted hvor de møter vold og annen svikt. Barnevernet er til for å hjelpe disse barna. Vi har et godt barnevern i Norge, som vi stiller høye krav til. Derfor satser regjeringen tungt på barnevernet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer