DEBATT

Barnevern

En tydelig retning for barnevernet

I Dagbladet blir jeg utfordret til å vise lederskap i barnevernsarbeidet. Jeg har allerede brettet opp ermene for å løfte norsk barnevern. Det gjøres nemlig mer på barnevernsområdet nå enn på veldig lang tid.

NY LOV: Forslaget om ny barnevernslov er allerede sendt på høring og skal etter planen legges fram i 2021. Her legges det ytterligere til rette for at barnet skal kunne forklare seg mest mulig fritt i sin sak, skriver Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
NY LOV: Forslaget om ny barnevernslov er allerede sendt på høring og skal etter planen legges fram i 2021. Her legges det ytterligere til rette for at barnet skal kunne forklare seg mest mulig fritt i sin sak, skriver Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Som Anne Grønsund er inne på i sin kronikk, kom Riksrevisjonen nylig med en rapport om institusjonsbarnevernet. En rapport som tegner et bilde jeg er godt kjent med. Det er allerede tatt viktige grep for å utbedre de kritikkverdige forholdene. Vi har kompetansesatsing, helsesatsing, skolesatsing og ny barnevernslov på gang. Barnevernet gjennomgår nå også et digitalt løft.

Kompetanseheving har vært blant mine aller viktigste prioriteringer for barnevernet. Over 90 millioner kroner er satt av til kompetansehevende tiltak i 2020, og dette videreføres i 2021. Høyere kompetanse vil både bidra til økt kvalitet i arbeidet som gjøres, og økt rettssikkerhet i tjenestene.

Forslag til kompetansekrav har allerede vært på høring. Her foreslår vi blant annet krav om mastergrad for ledere og for dem som utfører kjerneoppgaver i det kommunale barnevernet. Dette kombineres med å styrke barnevernsutdanningene. Vi har også sørget for en kraftig forbedring av etter- og videreutdanningstilbudet for dem som allerede jobber i tjenestene.

Kvaliteten på faglige vurderinger og begrunnelser i barnevernet varierer i dag for mye. Ofte mangler det grundige vurderinger av barnas behov og hvilken hjelp de trenger. Bedre helsemessig oppfølging av barn i barnevernet har høy prioritet. Dette samarbeider jeg med helseministeren om. Vi foreslår å bevilge 30 millioner kroner i 2021 for å gi bedre helsehjelp til barn i barnevernet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer