DEBATT

Fri rettshjelp:

En ubrukelig ordning

Ordningen med fri rettshjelp er stort sett ubrukelig med henblikk på å bedre fattigfolks rettssikkerhet. Tvert imot tilslører ordningen hvor dårlig rettssikkerheten for fattigfolk ofte er i praksis.

TENK PÅ KONSEKVENSENE: Hva hvis klientene skulle få så god juridisk bistand at deres advokater begynte å vinne et betydelig antall saker mot det offentlige. Det ville jo bli full systemkrise av det, ikke sant, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB
TENK PÅ KONSEKVENSENE: Hva hvis klientene skulle få så god juridisk bistand at deres advokater begynte å vinne et betydelig antall saker mot det offentlige. Det ville jo bli full systemkrise av det, ikke sant, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Undertegnede har lang erfaring med bruk av ordningen fri rettshjelp. I mange saker og med mange advokater, gjennom mange år.

Min erfaring er at ordningen stort sett er ubrukelig for å bedre fattigfolks rettssikkerhet. Det antall timer staten betaler for i hver sakstype, er sjelden tilstrekkelig til mer enn at advokatene får orden på formalitetene.

Det eneste jeg kan se at fri rettshjelp-ordningen bidrar med, er å hjelpe rettssystemet med å hindre at folk prosederer sakene sine selv. Selvprosedering er noe retten misliker sterkt, fordi folk flest ikke har lært hvordan det forventes at man skal prosedere en sak, det tar mye mer tid og blir mye mer krevende for rettens medlemmer enn om man har en advokat som kjenner systemet og får tilstrekkelig betalt til at saken går «smooth» for seg.

Og så ser det jo veldig positivt ut at folk har rett på gratis advokat bistand i hvert fall på papiret.

Men hva skjer i praksis? Jo, jeg har opplevd flere advokater som presser på for å få klienten til å betale mange tusen ekstra av egen lomme for å gjøre et minimum av det juridiske arbeidet klienten på papiret skal få dekket gjennom salærsatsene for fri rettshjelp.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer