LEDER

Barn forsvinner fra asylmottak:

En uholdbar situasjon

Barna trenger både umiddelbare tiltak og en større granskning. Vi forventer at regjeringen raskt innser dette.

PROBLEMSTILLINGEN ER IKKE NY: Ifølge UDI forsvant 11 barn fra norske asylmottak i 2007. Ingen av disse barna var funnet da PRESS - Redd Barna Ungdom - arreangerte minnestund på Egertorget i Oslo for de forsvunnede asylbarna. Foto: Knut Falch / NTB
PROBLEMSTILLINGEN ER IKKE NY: Ifølge UDI forsvant 11 barn fra norske asylmottak i 2007. Ingen av disse barna var funnet da PRESS - Redd Barna Ungdom - arreangerte minnestund på Egertorget i Oslo for de forsvunnede asylbarna. Foto: Knut Falch / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

432 enslige asylbarn har forsvunnet fra norske asylmottak siden 2015, uten at noen vet hvor de er blitt av. En kartlegging NRK gjorde før jul i samarbeid med Senter for undersøkende journalistikk (SUJO), viser at det sjelden letes aktivt etter disse barna, få finnes i politiets registre.

Justisministeren ba umiddelbart politidirektoratet om å lage en oversikt over hvordan politidistriktene håndterer slike saker og gå gjennom rutinene knyttet til behandling av dem. Men regjeringen vil foreløpig ikke sette i gang noen granskning, selv om flere partier krever det.

Emilie Enger Mehl sa i NRKs Dagsnytt 18 fredag at hun er opptatt av å innføre tiltak som kan virke på kort sikt og mener at det kan ta for lang tid å utføre en granskning. Vi har veldig mange barn i mottak også nå, og hun sier hun er redd for at flere kan forsvinne i mellomtida.

Det er av avgjørende betydning at praksis ettergås og endres så raskt som overhodet mulig. Mange hundre barn sitter i asylmottak rundt omkring i Norge nå, og de må få den beskyttelsen de har kommet hit for. Vi er likevel enige med Miljøpartiet De Grønnes Lan Marie Nguyen Berg i at justisministerens begrunnelse er tafatt.

Det er selvfølgelig ingen motsetning mellom det å raskt skaffe seg oversikt og igangsette strakstiltak og det å samtidig sette i gang en større undersøkelse av problemstillingen. Som Berg sa i samme program: Dette viser en systemsvikt på mange nivåer.

Problemstillingen er ikke ny. Så langt tilbake som i 2007 arrangerte Redd Barnas ungdomsorganisasjon PRESS en minnestund på Egertorget i Oslo for de 11 barna som forsvant fra norske asylmottak i 2007. Ingen av barna var funnet. I 2015 vedtok et samlet Storting at enslige mindreårige asylsøkere skal letes etter når de blir borte. Tre ganger har Norge fått kritikk fra FNs barnekomité, med tydelig beskjed om at det må gjøres mye mer for å finne barn som blir borte. Norsk institutt for menneskerettigheter sier at vår behandling av asylbarn er det mest eksplisitte bruddet på menneskererttigheter i Norge.

Likevel etterforskes svært få av disse sakene av politiet. NRK har fått innsyn i forsvinningssakene til enslige mindreårige asylsøkere som forsvant mellom 2015–2020 hos syv politidistrikt. I Nordland forsvant 117 barn og unge i perioden, men politiet opprettet sak på bare 15 av dem.

Dette er en uholdbar situasjon. Barna trenger både umiddelbare tiltak og en større granskning. Vi forventer at regjeringen raskt innser dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer