LEDER

Strømeksporten:

En utsatt situasjon

Det er nemlig gode grunner til at regjeringen nølte med disse tiltakene.

MEN IKKE JUBLENDE GLADE: På mandagens pressekonferanse ved Statsministerens kontor var aktørene samstemte. NHO-sjefen, LO-sjefen, regjeringssjefen, næringsministeren og olje- og energiministeren snakket alle i positive ordelag om det de var blitt enige om: Næringslivet skal få strømstøtte, vannmagasinene skal fylles og strømeksporten skal reduseres - eller stoppes - hvis det er nødvendig for å sikre kapasiteten i Norge. Her statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MEN IKKE JUBLENDE GLADE: På mandagens pressekonferanse ved Statsministerens kontor var aktørene samstemte. NHO-sjefen, LO-sjefen, regjeringssjefen, næringsministeren og olje- og energiministeren snakket alle i positive ordelag om det de var blitt enige om: Næringslivet skal få strømstøtte, vannmagasinene skal fylles og strømeksporten skal reduseres - eller stoppes - hvis det er nødvendig for å sikre kapasiteten i Norge. Her statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

På mandagens pressekonferanse ved Statsministerens kontor var aktørene samstemte. NHO-sjefen, LO-sjefen, regjeringssjefen, næringsministeren og olje- og energiministeren snakket alle i positive ordelag om det de var blitt enige om: Næringslivet skal få strømstøtte, vannmagasinene skal fylles og strømeksporten skal reduseres - eller stoppes - hvis det er nødvendig for å sikre kapasiteten i Norge.

Dette grepet skal sikre norsk kraft til norske forbrukere dersom nivået i vannmagasinene kommer under et visst nivå, og er da nødvendig i den ekstraordinære situasjonen vi står i. Strømprisene var rekordhøye før krigen i Ukraina, men russisk struping av gass til det europeiske markedet fører til stadig nye rekorder. Det er reell fare for at det skal bli nødvendig med rasjonering av strøm til vinteren. Regjeringen må sette forsyningssikkerheten til norske borgere først.

Aktørene var samstemte, men ikke jublende glade. Det er nemlig gode grunner til at regjeringen nølte med disse tiltakene. Budskapet om at Norge nå åpner for å begrense energieksporten har en sterk signaleffekt overfor andre land - om at internasjonalt samarbeid kan bryte sammen i en kritisk situasjon.

Nyheten vekket umiddelbart oppsikt i store, europeiske medier. Financial Times skrev at «Mulighetene for at Norge vil begrense strømeksporten reiser ytterligere spørsmål om strømforsyningssikkerheten i flere land, deriblant Storbritannia». The Guardian skriver at Norges grep kan gi briter, tyskere og nederlendere høyere strømpriser og øke risikoen for rasjonering.

Den irske energieksperten Gerry Duggan pekte nylig i et intervju med RTÉ Radio på at Storbritannia importerer en betydelig andel av gassen sin fra Norge, men at det i vinter kan oppstå en situasjon der EU ber Norge prioritere dem. Dette skaper usikkerhet rundt Norge som en sikker leverandør, og økt politisk risiko.

Det er også en risiko for at regjeringens grep kan skape presedens, at andre land kan se seg nødt til å gjøre det samme som oss. Hvis strøm-markedene igjen blir nasjonaliserte, kan de også bli mindre effektive - og slik føre til større utslipp totalt.

Strømkrisen krever umiddelbare tiltak, og det er nå fornuftig og nødvendig å prioritere å fylle magasinene framfor eksport av strøm. Regjeringen må likevel også skjele til hvordan dette ser ut fra våre handelspartneres side. Vi står foran en krevende vinter - som ser enda mer dramatisk ut for mange av våre europeiske naboland.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer