KOMMENTARER

En varig pest

Verken vaksiner eller smitteverntiltak kan utrydde covid-19. Viruset er kommet for å bli, og en ny mutasjon fra Afrika viser alvoret. Det krever en sterkere strategi, skriver John O. Egeland.

Mange har advart mot konsekvensene av en skjev fordeling av vaksiner mellom rike og fattige land. Tegning av Finn Graff.

Mange har advart mot konsekvensene av en skjev fordeling av vaksiner mellom rike og fattige land. Tegning av Finn Graff.

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere denne uka fikk jeg mitt tredje stikk. Oldingdosen. Det skjedde i en gymsal på Karljohansvern i Horten. Salen var pyntet med barnetegninger dominert av regnbuer i sterke farger, og med den samme teksten: «Alt skal bli bra». Barn over hele landet har deltatt i dette prosjektet. Løftet var typisk den gang pandemien skulle beseires med nye vaksiner og en skikkelig norsk dugnad. Det «normale» livet var innen rekkevidde.

Nå er en ny nøkternhet i ferd med å overta i Norge. Bare de mest naive tror frelsen fra pesten er like rundt hjørnet. De fleste holder pusten mens viruset viser nye muskler. Lenger sør i Europa er situasjonen skarpere og mer farlig. Smitten eksploderer i en ny bølge, strenge tiltak innføres på nytt og planer om hardere bruk av coronapass skaper opprør og opptøyer. Verdens helseorganisasjon (WHO) varsler at 700 000 i Europa kan dø av coronaviruset innen våren.

Varslet fra WHO kom dagen før en ny variant av coronaviruset ble påvist i Sør-Afrika med spredning blant annet til Hongkong og Belgia. Den nye varianten er døpt omicron og har usedvanlig mange mutasjoner, noe som gjør det vanskeligere å stanse spredningen. Samtidig er det økende bekymring for at dagens vaksiner gir begrenset beskyttelse mot den nye virusvarianten. Over hele verden innfører myndighetene restriksjoner for å hindre spredning av omicron. Også i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer