DEBATT

Psykisk helsekrise blant unge

En varslet katastrofe

Hele generasjonen barn og unge står i akutt fare for problemutvikling, og regnes nå av myndighetene som en mulig risikogruppe.

FORVERRING: Blant dem som fra før hadde det vanskelig rapporteres det om høy grad av symptomforverring, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock/NTB
FORVERRING: Blant dem som fra før hadde det vanskelig rapporteres det om høy grad av symptomforverring, skriver kronikkforfatteren. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Norge står midt i en psykisk helsekrise for barn og unge. Skoler og fritidsarenaer er stengt eller står i fare for å bli det, og barnehager er under konstant press. For mange går både struktur og trygge fristeder med i dragsuget. Stadig flere rapporterer om belastninger av en sånn karakter at det står om liv og helse idet vi møter tiltakene som skal bekjempe Norges tredje koronasmittebølge.

Barn og unge har lenge vært blant gruppene som har vært hardest rammet av tiltakene.

Nå preges barndommer, ungdomsprosjekter raseres og psykisk uhelse og problemer tiltar i ekspressfart. Henvendelser til ulike hjelpetelefoner har skutt i været, og en stor andel av innringerne er unge og sliter blant annet med selvmordstanker.

Spiseforstyrrelsesforeningen får fire ganger så mange henvendelser som før. Apparatet kan ikke bygges ut fort nok for å møte behovene, og effektene nedstengningen har på psykisk helsevern er gigantiske.

Hva skjer når barna blir alvorlig psykisk syke? Det er et dystert bilde som tegner seg i spesialisthelsetjenesten. BUP ved Oslo universitetssykehus har allerede bedt om strakstiltak. De har aldri hatt så mange barn som trenger hjelp for alvorlig spiseforstyrrelse før, og ser utviklingen i direkte sammenheng med isolasjonen den forrige skolenedstengningen påførte de unge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer