Gjerdum-utvalget

En varslet katastrofe

Mylderet av mer eller mindre seriøse aktører må også sikres bedre.

HARD DOM: Konklusjonen i delrapporten fra Gjerdrum-utvalget må være vond lesing for pårørende, innbyggere og ordfører Anders Østensen (Ap). Utvalget slår fast at katastrofen kunne vært unngått. Foto: Torstein Be / NTB
HARD DOM: Konklusjonen i delrapporten fra Gjerdrum-utvalget må være vond lesing for pårørende, innbyggere og ordfører Anders Østensen (Ap). Utvalget slår fast at katastrofen kunne vært unngått. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det fatale kvikkleirskredet i Gjerdrum i romjula ifjor kunne vært unngått. Kommunen mottok en rekke illevarslende bekymringsmeldinger fra 2008 og fram til 2019, ifølge den første rapporten fra Gjerdrum-utvalget som har gransket ulykken i ti måneder. Noen av varslene beskrev i rene ord faren for en katastrofe, hvis ikke tiltak ble iverksatt. Kommunen tok ikke varslene på tilstrekkelig alvor og unnlot å følge konkrete råd, er en av de nedslående funnene i utvalgets rapport.

Hovedårsaken til skredet var erosjon i Tistilbekken, en bekk som går gjennom skredområdet, slår Gjerdrum-utvalget fast. En våt høst med mye nedbør bidro til å utløse skredet. Over tid bidro også utbygging og fjerning av trær og røtter. Varsler om de ustabile forholdene kom blant annet fra grunneiere og golfklubben ved skredområdet i flere år forut for ulykken. Et varsel fra en grunneier allerede i 2011 pekte på faren for erosjon nettopp i det området skredet skjedde. Kommunen ble anbefalt å steinsette deler av bekken, men det ble ikke ble fulgt opp. Granskerne mener det har vært dårlige og mangelfulle sikringstiltak over lengre tid og konkluderer at kommunen var oppmerksom på faren ved kvikkleire, men ikke forsto graden av risiko og hvilke fatale konsekvenser et skred i et boligområde kunne få.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer