LEDER

Pandemien

En vei ut av marerittet

India er et land som praktisk talt har opp oppnådd immunitet. Til en enorm pris.

KREMASJON: De døde kremeres da pandemien herjet på sitt verste i India på forsommeren i år. Foto: AP / NTB
KREMASJON: De døde kremeres da pandemien herjet på sitt verste i India på forsommeren i år. Foto: AP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Fullvaksinerte: 71.39% Første dose: 79.00%

Finnes det en vei ut av corona-marerittet? Spørsmålet rykker nærmere oss dag for dag, etter som smittetallene øker, sykehus og intensivavdelinger fylles opp, og strengere tiltak hele tida er til vurdering hos sentrale og lokale myndigheter. Den ikke helt gode nyheten er at, ja, det finnes en vei ut. Den definitivt dårlige nyheten er at den veien slett ikke er farbar, fordi den er brolagt med sykdom, langvarige skadevirkninger av viruset, og død.

EKSPLODERT: På kort tid har både politiske protester, hellige festivaler, og en dobbeltmutasjon ført til at smitten har eksplodert i India. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om saken. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

India er det landet som etter alt å dømme nå er på den andre siden av marerittet. I storbyer som Delhi og Mumbai er feltsykehusene som ble satt opp da pandemien herjet som aller verst på forsommeren, stort sett tomme. Leger i Delhi kan begynne med spøkende å si at det ikke er noe sted i verden det er så vanskelig å bli smittet som nettopp i Delhi. I hovedstaden har 90 prosent av befolkningen antistoffer i blodet. Dette til tross for at bare halvparten av befolkningen har fått en dose av vaksinen, og bare 25 prosent er fullvaksinert.

India er altså et eksempel på et land som har oppnådd praktisk talt immunitet på den tøffe måten. For virkeligheten er at det aldri var India som bekjempet viruset, det var viruset som langt på vei bekjempet India. De offisielle dødstallene fra pandemien er på 460 000 mennesker. Men overdødeligheten i coronaens tid er omtrent ti ganger så stor, 4, 6 millioner mennesker.

Tallene fra da pandemien herjet som verst, fra april til juni, viser at søylen for smittede steg nesten loddrett, men etter toppen i begynnelsen av mai, så sank den nesten like loddrett, og på det tidspunktet var bare rundt ti prosent av befolkningen vaksinert. I den hellige elva Ganges fløt det lik som var dumpet av fortvilte slektninger, og ble fanget opp av store garn, fordi det ikke var nok ved til å kremere de døde. Det tallene forteller, er at immunitet ble oppnådd på den tøffe måten, der vaksinering spilte en relativt liten rolle.

India er selvsagt ikke noe eksempel til etterfølgelse. I enorme Kina har man på sin side offisielt omtrent like mye smitte i måneden, som man i lille Norge har hver dag. Der har man en null-toleranse for smitte, til tross for at rundt to tredeler av befolkningen er vaksinert i hvert fall én gang, og millionbyer stenger fortsatt ned ved bare den minste smitte. Over hele verden leter man etter sine veier ut av marerittet, og til friheten. Og verken Indias eller Kinas vei er til etterfølgelse.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer