LEDER

Pandemien

En vei ut av marerittet

India er et land som praktisk talt har opp oppnådd immunitet. Til en enorm pris.

KREMASJON: De døde kremeres da pandemien herjet på sitt verste i India på forsommeren i år. Foto: AP / NTB
KREMASJON: De døde kremeres da pandemien herjet på sitt verste i India på forsommeren i år. Foto: AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Finnes det en vei ut av corona-marerittet? Spørsmålet rykker nærmere oss dag for dag, etter som smittetallene øker, sykehus og intensivavdelinger fylles opp, og strengere tiltak hele tida er til vurdering hos sentrale og lokale myndigheter. Den ikke helt gode nyheten er at, ja, det finnes en vei ut. Den definitivt dårlige nyheten er at den veien slett ikke er farbar, fordi den er brolagt med sykdom, langvarige skadevirkninger av viruset, og død.

India er det landet som etter alt å dømme nå er på den andre siden av marerittet. I storbyer som Delhi og Mumbai er feltsykehusene som ble satt opp da pandemien herjet som aller verst på forsommeren, stort sett tomme. Leger i Delhi kan begynne med spøkende å si at det ikke er noe sted i verden det er så vanskelig å bli smittet som nettopp i Delhi. I hovedstaden har 90 prosent av befolkningen antistoffer i blodet. Dette til tross for at bare halvparten av befolkningen har fått en dose av vaksinen, og bare 25 prosent er fullvaksinert.

India er altså et eksempel på et land som har oppnådd praktisk talt immunitet på den tøffe måten. For virkeligheten er at det aldri var India som bekjempet viruset, det var viruset som langt på vei bekjempet India. De offisielle dødstallene fra pandemien er på 460 000 mennesker. Men overdødeligheten i coronaens tid er omtrent ti ganger så stor, 4, 6 millioner mennesker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer