Det er lett å forstå dem, alle sammen. Det er lett å forstå forfatter Per-Marius Weidner-Olsen, som har skrevet romanen «Jeg hadde en oppvekst som lignet på min egen». Der beskriver han seksuelle overgrep han selv opplevde som ung, og som unnlot å fortelle forlaget sitt at han selv ble dømt i 2003 for å utnytte et tillitsforhold for å skaffe seg sex. Det er lett å forstå fornærmede fra den straffesaken, som har reagert kraftig på at den kritikerroste romanen forteller om et offer som selv tar på seg skyld for overgrepene. Og det er lett å forstå forlaget Oktober, som føler at de burde blitt informert om at det fantes en konkret sak der ute som kunne føre til at romanen ville bli forstått i et annet lys enn hva de så for seg.
Når de nå avbryter samarbeidet med forfatteren og ikke vil gi ut flere opplag av romanen, er det likevel en svært dramatisk reaksjon. Det er mye vi som betrakter denne saken fra utsiden ikke vet, men det hadde likevel vært ønskelig, både på grunn av denne konkrete saken og presedensen som slike oppgjør uvegerlig skaper, at det hele ville blitt løst på en mer minnelig måte.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger