KOMMENTARER

Overgrepsofferet reagerte:

En verdifull bok kan forsvinne

Det er forståelig at forlaget Oktober reagerer på at forfatter Per-Marius Weidner-Olsen ikke fortalte at han var domfelt. Men det er en dramatisk reaksjon å bryte samarbeidet.

VEKKER REAKSJONER: Forfatter Per-Marius Weidner-Olsen brukte sine egne erfaringer som overgrepsoffer i den kritikerroste debutromanen, men fortalte ikke at han selv var domfelt for seksualforbrytelser. Nå bryter forlaget samarbeidet. Foto: Baard Henriksen / Forlaget Oktober.
VEKKER REAKSJONER: Forfatter Per-Marius Weidner-Olsen brukte sine egne erfaringer som overgrepsoffer i den kritikerroste debutromanen, men fortalte ikke at han selv var domfelt for seksualforbrytelser. Nå bryter forlaget samarbeidet. Foto: Baard Henriksen / Forlaget Oktober. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er lett å forstå dem, alle sammen. Det er lett å forstå forfatter Per-Marius Weidner-Olsen, som har skrevet romanen «Jeg hadde en oppvekst som lignet på min egen». Der beskriver han seksuelle overgrep han selv opplevde som ung, og som unnlot å fortelle forlaget sitt at han selv ble dømt i 2003 for å utnytte et tillitsforhold for å skaffe seg sex. Det er lett å forstå fornærmede fra den straffesaken, som har reagert kraftig på at den kritikerroste romanen forteller om et offer som selv tar på seg skyld for overgrepene. Og det er lett å forstå forlaget Oktober, som føler at de burde blitt informert om at det fantes en konkret sak der ute som kunne føre til at romanen ville bli forstått i et annet lys enn hva de så for seg.

Når de nå avbryter samarbeidet med forfatteren og ikke vil gi ut flere opplag av romanen, er det likevel en svært dramatisk reaksjon. Det er mye vi som betrakter denne saken fra utsiden ikke vet, men det hadde likevel vært ønskelig, både på grunn av denne konkrete saken og presedensen som slike oppgjør uvegerlig skaper, at det hele ville blitt løst på en mer minnelig måte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer