LEDER

En viktig rettssak

Heldigvis er kvinnen tiltalt.

S-kvinnen rettsak i Oslo Tingrett 
Krediteres «Tegninger: Esther Bjørneboe»
Kan kun brukes så lenge rettssaken pågår
S-kvinnen rettsak i Oslo Tingrett Krediteres «Tegninger: Esther Bjørneboe» Kan kun brukes så lenge rettssaken pågår Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Ekstremismeforsker Lars Gule mener IS-kvinnen i Oslo tingrett aldri burde vært tiltalt. Det erklærte han høylytt på Facebook allerede etter rettssakens første dag.

«Selvsagt kan aldri det å føde barn være en kriminell handling, enn si et bidrag til terror», skrev han i Vårt Land et par dager seinere.

Kvinnen er tiltalt etter straffelovens paragraf 136a, for deltakelse i en terrororganisasjon. Gule beskriver i sin kronikk hvordan denne er begrunnet: At hun ved å passe på barna til fremmedkrigere og ta seg av ulike oppgaver i hjemmet, la forholdene til rette for at de tre krigerne hun var gift med kunne ta aktivt del i kamphandlinger for IS. Han anerkjenner også at hun var en overbevist islamist da hun dro til Syria. Akademikeren mener tiltalen burde opprøre oss alle, og slår fast at ideer ikke er straffbare. Gule slår så fast at huslige oppgaver og barneoppdragelse ikke på noen måte kan være deltakelse i en terrororganisasjon.

Heldigvis er kvinnen tiltalt likevel, og statsadvokaten altså uenig med Gule. Uansett om retten finner den tiltalte skyldig eller uskyldig, er dette en viktig rettssak. Det er retten, ikke offentligheten som skal bestemme utfallet. Men det er av avgjørende betydning at norske kvinner som har sluttet seg til IS kan stilles for retten når de kommer hjem. Det er ingen tvil om lovgivers intensjon: Lovparagrafen ble innført nettopp for å kunne straffeforfølge deltakelse i en terrororganisasjon utover rene kamphandlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer