KOMMENTARER

En vill historie

Lille Jonas måtte spise meslingsyke barns brødskiver for å bli smittet. Nå skal vi smittes alle sammen.

En vill historie
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmålet var finurlig, og FHI-direktør Camilla Stoltenberg smilte bredt på raden foran meg. Statsministeren smilte også, men krysset beina umiddelbart og syntes åpenbart spørsmålet var litt ubehagelig. Om han var redd for å bli smittet selv? Jonas Gahr Støre dro litt på det.

- Nei, jeg er ikke redd for å bli smittet.

Så fortalte han en vill historie.

Støre er vaksinert tre ganger, og det er derfor lite sannsynlig at han vil bli alvorlig syk eller dø av covid-19. Han vil likevel ikke oppsøke smitten. Men han har erfaring med sånt. Da statsministeren var barn, trodde mora hans at det var lurt å bli smittet for å bli immun. Derfor tok hun ham med til andre barn som var syke - med vanlige barnesykdommer og med mer alvorlige sykdommer.

- Hun trodde det var bra å bli smittet med meslinger. Jeg ble tatt med til disse andre og måtte spise opp brødskivene deres. Men jeg ble aldri syk. Det vil jeg helst ikke nå heller, sa Støre.

Historien får det til å høres ut som om statsministeren ble oppdratt av to yogalærere på Nesodden og ikke en skipsmekler og en bibliotekar på Ris. Men fordommene til side. Nå skal vi alle utsettes for samme oppskrift. De neste ukene og månedene kommer stort sett alle nordmenn til å oppleve covid-19 på kroppen. Derfor har myndighetene nå et helt nytt budskap: Det er ikke så farlig.

NYE TILTAK: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol forklarer hvorfor regjeringen letter på en rekke tiltak, til tross for fremtidsutsikter fra FHI og Helsedirektoratet. Video: Regjeringen Vis mer

Meslinger er livsfarlig og covid-19 er livsfarlig. Den store forskjellen mellom lille Jonas og store Jonas er at Støre har fått vaksine, tre ganger, mot det nye viruset. Å bli syk med eller uten vaksine i kroppen er den faktoren som i størst grad avgjør hvordan hver enkelt av oss tåler sykdommen. Selv om bare rundt åtte prosent av befolkningen er uvaksinerte, utgjør denne gruppa over halvparten av dem som er innlagt på sykehus med covid-19. Den nye mutasjonen av coronaviruset, omikron, gir dessuten langt sjeldnere alvorlig sykdom enn de tidligere variantene. Nå har over en million nordmenn fått tre doser vaksine. De fleste av oss kommer derfor til å tåle sykdommen godt.

Men omikron er også mye mer smittsomt enn de tidligere variantene, så selv moderate lettelser av smitteverntiltakene vil gi en høy økning i smitten. Belastningen på helsevesenet er allerede stor og den vil bli større. Både private og offentlige arbeidsgivere må planlegge for svært høyt sykefravær. For at ikke både helsevesenet og samfunnet skal kollapse, må vi derfor fortsatt holde kontroll på smittespredningen. Myndighetene planlegger nå at svært mange av oss skal bli syke, men vi kan ikke alle bli syke samtidig.

Moderate lettelser i tiltakene er derfor det regjeringen presenterte torsdag kveld. Den nasjonale skjenkestoppen oppheves, nå skal det bli lov å servere alkohol fram til klokka 23 på kveldene. Videregående skoler kan gå fra rødt til grønt nivå, og regjeringen endrer gult nivå i grunnskoler og barnehager fra en plikt til en anbefaling. Antallsbegrensningene på arrangementer går fra 50 til 200 i publikum, innendørs på faste tilviste plasser og utendørs uten bordplassering. Det blir lettelser for idrett og fritidsaktiviteter, særlig for barn og unge og for toppidretten. Studenter skal få mer fysisk undervisning. De strenge karantenereglene lettes for nærkontakter og skal etter hvert også bli lettere for husstandsmedlemmer og andre tilsvarende nære nærkontakter.

De faglige rådene viser tydelig at dette vil gi økt smitte. Derfor blir vi fortsatt bare anbefalt å ha inntil ti gjester hjemme, vi får fortsatt påbud om hjemmekontor og om munnbind. Vi skal fortsette holde en meters avstand til menneskene rundt oss og begrense antall nærkontakter. Statsminister Støre ber hver enkelt av oss om å ta hensyn til at vi lever i en pandemi med et svært smittsomt virus.

Lettelsene er etterlengtet, for særlig to grupper: Barn og unge, som har levd med inngripende tiltak i lange, avgjørende perioder av livene sine. Og for kultur- og næringslivet, som taper store penger og prosjekter hver eneste dag tiltakene varer. Vi er dessuten mange som gleder oss til å gå på teater og restaurant. Nå kan mange stengte steder åpne igjen. Kort tid etter pressekonferansen kom nyheten om at den nye Spiderman-filmen, som har fått norgespremieren utsatt to ganger, nå blir framskyndet igjen. Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo jublet over lettelser og varslet at kommunen allerede har utkast til lokale tiltak klare. Nå må kommunene igjen ta større ansvar.

Vi går nå inn i ukjent farvann. Vaksinene beskytter godt mot alvorlig sykdom, men ikke 100 prosent. Ikke alle kan ta vaksine. Og vi er mange i risikogruppene: Alle over 65 år, personer med underliggende sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdommer og lungesykdommer og alle som går på immundempende medisiner. Når covid-19 skal ramme oss alle, vil også mange bli alvorlig syke og dø.

Når vi slipper opp for å tillate noe mer smitte, har vi ingen garanti for at utviklingen vil følge helsemyndighetenes prognoser. Derfor var også Jonas Gahr Støre forsiktig med jubelen i Marmorhallen:

- Vi snakket ikke om en nedstengning og vi snakker ikke om en gjenåpning.

Det kan bli nødvendig med nye justeringer av tiltaksnivået. Voksne Jonas møter smittsomme sykdommer på en klokere måte enn lille Jonas.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer