KOMMENTARER

Donald Trump på vei ut av Det hvite hus

En ynkelig macho-figur

Ynkelige bønner, utskjelling, og dårlig kamuflerte trusler. Et nytt lydopptak viser hvor langt Donald Trump er villig til å gå for å undergrave det amerikanske demokratiet, skriver Morten Strand.

INN I TÅKA: Donald Trump får snart enda mer tid til å spille golf. Foto: AP / NTB
INN I TÅKA: Donald Trump får snart enda mer tid til å spille golf. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Til å være en macho-inspirert president er Donald Trump en ynkelig figur. Washington Posts avsløring søndag, av en telefonsamtale fra Det hvite hus til den ansvarlige for gjennomføringen av presidentvalget i delstaten Georgia, Brad Raffensperger, viser enda en gang at Trump er villig til å gjennomføre et statskupp for å annullere resultatet av valget han har tapt. Under telefonsamtalen, der en rekke av Trumps sentrale rådgivere var til stede, trygler Trump partifellen Raffensperger om hjelp til å trylle fram tilstrekkelig mange stemmer til å vinne delstaten. Og han truer med mulige rettslige skritt hvis Raffensperger ikke etterkommer presidentens ønske.

I den rundt en time lange samtalen sier Trump til Raffensperger:

- Alt jeg vil er dette. Jeg vil bare finne 11 780 stemmer, som er en mer enn vi har. Fordi vi vant staten. Det er ikke noe galt med å si, du vet, hmm, at du har talt stemmene en gang til.

VETO: Donald Trump la ned veto med forsvarsbudsjettet, men representantenes hus stemte mot presidenten. Video: AP Vis mer

Sa Trump, selv om ikke mindre enn tre omtellinger og avvisning av en rekke søksmål fra Trump slår fast det motsatte, at Trump tapte i Georgia. Raffensperger, som selv er republikaner og Trumps partifelle står fast, til tross for tryglingen fra sin president om å gjøre noe ulovlig, nemlig å trylle fram stemmer som ikke finnes, eller underslå stemmer som flere ganger er bekreftet som lovlig avgitt. Til dette svarte Raffensperger:

- Vel, herr president, utfordringen du har er at dataene dine er gale.

Da rant det over for president Trump, som kalte Raffensperger et «barn», som var enten «uærlig eller inkompetent». Før USAs 45. president konkluderte med at Raffensperger var «en tulling».

Så presset presidenten «tullingen» med å snu verden på hodet, slik han ofte gjør, og påstå at Raffeneperger vet at det har vært valgfusk, til fordel for påtroppende president Joe Biden. En påstand som flere rettsinstanser har fastslått er gal. Trump sier:

- Du vet at det er en forbrytelse. Og du vet at du ikke kan la det skje. Det er en for stor risiko. Det er en stor risiko.

Sa Trump. Og hvis man trenger flere bevis for at Trump virkelig legger seg i selen for å stjele et valg, med å legge utilbørlig press på en delstats-sjef, for å berede grunnen for et udemokratisk kupp, så ligger det endelige beviset nå foran oss. I form av lydopptakene fra The Washington Post, opptak som også er bekreftet av presidenten selv.

Donald Trump ødelegger ikke bare demokratiets fineste øyeblikk - det som skiller det fra andre styreformer - den fredelige overføring av makt fra et regime til et annet. Han gjør seg etter alt å dømme skyldig i en forbrytelse. Jurister sier at lydopptaket åpner for både føderale prosesser og prosesser fra delstater når Trump er ute av Det hvite hus. De snakker om «the Smoking Gun» mot Trump, om kruttrøyken fra pistolen som beviser at forbrytelsen har funnet sted, og kan bevises.

Onsdag, 6. januar, skal Kongressen endelig slå fast valgresultatet der Biden fikk 306 valgmenn, mot Trumps 232. Konvolutter med det offisielle resultatet - som på forhånd er godkjent av hver delstat - skal åpnes og proklameres før de skal godkjennes av begge kamrene i kongressen. Det nye er at 12 republikanske senatorer vil kreve en debatt om resultatene i delstater som Trump - uten noen beviser - mener det har vært jukset med. En debatt vil ikke endre noe på resultatet, men det vil bidra til å så tvil om valgets legitimitet. Det føyer seg inn i rekken av trumpske «alternative fakta», altså bevisste løgner for å bevege det politiske landskapet bort fra den faktiske virkeligheten, og bidra til å skape kaos.

I dag ble det også offentliggjort et oppsiktsvekkende brev fra tidligere forsvarsministre, der de advarte mot at Trump kunne bruke forsvaret for å slå ned uro, og gi påskudd til en unntakstilstand, og fortsatt Trump-styre. Scenarioet er at væpnete nynazister som støtter Trump, som Proud Boys, provoserer til vold i gatene i større byer, som kan gi Trump påskudd til å sette inn føderale soldater for å «gjenopprette orden». Scenarioet er som en ond drøm, men ikke mer drøm enn at alle de ti siste forsvarsministrene finner det for godt å advare mot et den blir virkelighet.

Men det vil etter alt å dømme være for vilt, selv i Donald Trumps siste dager. Og imens venter vi i stadig større spenning på opptrinnet når presidenten endelig - og kanskje litt for fritt etter Kjell Aukrust - blir dratt baklengs ut av fuglekassa.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer