KOMMENTARER

6. januar høringene

Enda en rapport fra Det gale hus

Målet helliger middelet. Donald Trump er en revolusjonær kuppmaker. Bildet nærmer seg komplett, av USAs 45. president, skriver Morten Strand.

SLÅSS SOM FAEN: Donald Trump taler til sine tilhengere foran Det hvite hus rett før stormingen av kongressen 6. januar 2021. Foto AFP / NTB
SLÅSS SOM FAEN: Donald Trump taler til sine tilhengere foran Det hvite hus rett før stormingen av kongressen 6. januar 2021. Foto AFP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det var den 8. runden i 6. januar høringene i den amerikanske kongressen natt til fredag norsk tid. Det var enda en runde med karakter-knusende karakteristikker av Donald Trump, mannen som i realiteten ledet angrepet mot demokratiet. Han slapp mobben løs på dem som skulle gjøre sin demokratiske plikt, med å gjennomføre den formaliteten det skulle være, å anerkjenne valget av president Joe Biden. Det var da Donald Trump forsøkte å gjennomføre sitt kupp.

NEKTET: Dagen etter stormingen av Kongressen i USA, nektet Donald Trump å si at valget var tapt. Det viser en ny video spilt av under en høring i 6. januar-komiteen. Vis mer

- I den siste halvannen måneden har komiteen fått høre historien om en president som gjorde alt i sin makt for å velte valgresultatet. Han løy, han mobbet og han forrådte sin ed, sa komiteleder Bennie Thompson (D). Han ledet nattas høringer.

- Han (Trump) forsøkte å ødelegge våre demokratiske institusjoner og skapte hensynsløst en flom av lovløshet og korrupsjon, la han for sikkerhets skyld til.

I mer enn tre timer - mens det delvis væpnede opprøret pågikk - satt USAs president og så på TV, mens rådgivere og hans egne barn forsøkte å få ham til å stå fram på - nettopp - TV og be sine tilhengere om å stanse stormingen av nasjonalforsamlingen. Problemet var bare at Trump likte det han så. For det han så var det som ble et stadig mer åpenbart forsøk på statskupp. Det mange trodde var et improvisert forsøk på å velte demokratiet 6. januar 2021 var i virkeligheten ganske godt planlagt. Det er det disse kongress-høringene handler om. Å bevise hvor godt planlagt Trumps angrep på det amerikanske demokratiet var.

Høringen viser at sikkerhetsfolk som skulle passe på visepresident Mike Pence begynte å ringe familie for å ta farvel. De fryktet at de også kunne havne i galgen, som rent billedlig var reist for å henge visepresidenten, som ikke ville bryte loven, og gjøre som hans president sa. Og her er vi ved noe av kjernen av trumpismen, som 6. januar-høringene bekrefter. Trump er en despot som krever at lojaliteten til ham er større enn lojaliteten til loven. Trumpismen likner mer og mer på en religiøst-liknende kult rundt et forbrytersk prosjekt.

Sarah Matthews var blant Trumps betrodde pressetalskvinner, og et av vitnene som ga sine vitnesbyrd natt til fredag. Hun sa at Trump ga opprørerne, som forårsaket fem menneskers liv, «grønt lys».

- Han (presidenten) helte bensin til bålet. Opprørerne hørte presidentens beskjed, sa Matthews.

En annen som vitnet i natt var Pat Cipollone, politisk rådgiver i Trumps Gale hus. Han sa:

- Jeg kan ikke forestille meg noen, noen, på den dagen, som ikke ville ha folk ut av Kongressen, sa han.

Bortsett fra - selvfølgelig - hovedpersonen selv, Donald Trump. Fordi kaos og ødeleggelse var målet med angrepet. Målet helliget middelet, slik det gjerne er for revolusjonære som vil knuse den etablerte orden.

Vi ser nå et helt klart mønster fra da Trump om morgenen 6. januar 2021, i sin tale foran Det hvite hus, oppfordret sine mange tusen tilhengere til å gå til Kongressen «å slåss som faen» - fight like hell.

Allerede etter at Trump ble valgt til president i 2016 signaliserte han at han ikke nødvendigvis ville akseptere et valgresultat i 2020, hvis det ikke ble slik han ville at det skulle bli. Og allerede i god tid før valget i november 2020 snakket han om at valget ville bli stjålet. Stormingen av kongressen 6. januar hadde sine frampek. Man kan velge om man vil leve i den tro at Trump var framsynt, som et flertall av republikanerne fortsatt gjør. Eller man kan akseptere fakta for hva de er, og slik kongresshøringene i stadig sterkere grad understreker, nemlig at vi står overfor en kuppmaker som ville undergrave demokratiet.

Uansett spiller kongress-høringene også inn i den daglige utøvelsen av politikk i USA. Selv med en historisk gammel og lite populær president Joe Biden, så kan det se ut til at demokratene er sterkere enn republikanerne. For til tross for kritisk høy inflasjon, energi-krise, og historisk høye bensinpriser, så ligger demokratene an til å ikke tape flertallet i mellomvalget til Senatet i høst. Det er i så fall en politisk prestasjon som republikanerne kan takke Donald Trump for.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer