LEDER

Riksrevisjonen:

Enda en skandale fra Stortinget

Når Stortingets vaktbikkje stoppes av Stortinget, er det jammen ikke rart at det blir rot.

EN BOMBE: Riksrevisor Per Kristian Foss slapp denne uka en bombe som Stortingets presidentskap må rydde opp i øyeblikkelig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
EN BOMBE: Riksrevisor Per Kristian Foss slapp denne uka en bombe som Stortingets presidentskap må rydde opp i øyeblikkelig. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Riksrevisor Per-Kristian Foss slapp denne uka ei bombe som Stortingets presidentskap må rydde opp i øyeblikkelig. Når Stortingets vaktbikkje stoppes av Stortinget, er det jammen ikke rart at det blir rot.

Kjell Ingolf Ropstad har gått av som statsråd og KrF-leder etter avsløringene om at han skulle ha betalt store summer i skatt uten å gjøre det. Denne saken kommer på toppen av en rekke liknende avsløringer. De gjelder pendlerleiligheter for stortingsrepresentanter og statsråder, som ikke har skattet av fordelen dette gir. Det gjelder etterlønnsordningene, som en lang rekke politikere har utnyttet ved ikke å melde når de har fått annen inntekt. Og før det har vi hatt store saker om juks med reiseregninger, med påfølgende tiltale og dom. Nå vil Stortinget gjennomgå ordningene. Nå viser det seg at ingen har kontrollert dette på fire år.

I forrige uke spurte Aftenposten om Riksrevisoren kan sette i gang en gransking av pendlerboligene på eget initiativ. Spørsmålet medførte hektisk møtevirksomhet, før riksrevisoren personlig stilte til intervju. Da fortalte Per-Kristian Foss noe han aldri har fortalt før: At Stortingets presidentskap i 2017 grep inn og stoppet Riksrevisorens kontroll av Stortinget.

Den gang hadde Riksrevisoren gjennomført to tredjedeler av en revisjon om IT-sikkerhet i Stortinget. I 100 år har denne typen revisjon vært fast praksis. Riksrevisjonen undersøkte pensjonssaken i 2008 og Stortingets byggeprosjekt i 2017. Det var i forbindelse med gjennomgangen av byggeprosjektet de fant grunn til å se nærmere på IT-sikkerheten. Men Stortingets daværende president Olemic Thommessen og daværende direktør Ida Børresen mente at det var prinsipielt problematisk at Riksrevisjonen skulle ettergå Stortinget. I brevs form argumenterte Riksrevisjonen for å fortsette sitt arbeid. Men i et møte med Stortingets presidentskap fikk de klar beskjed om å stoppe revisjonen. Siden har ingen kontrollert Stortingets administrasjon.

Stortinget har ikke fått på plass en internrevisjon. Det finnes ingen ekstern virksomhetskontroll. Og Riksrevisjonen har fått beskjed om ikke å kontrollere Stortinget.

Per-Kristian Foss sier at kontroll med pendlerboliger og etterlønn er nettopp den type kontroll Riksrevisjonen har pleid å gjøre av Stortingets administrasjon. Det er skandaløst at presidentskapet stoppet dette og uholdbart at det ikke er kommet noen annen løsning på plass. Dette er enda en skandale fra Stortinget.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer