DEBATT

Endelig kan jeg anonymt snoke

Takket være regjeringspartiene vil alle nå få tilbake muligheten til å søke anonymt på skattelistene, slik at man kan se hva naboer, venner og svigerfar tjener.

SUNN DEBATT: Tobias Strandskog mener åpenhet om lønn er viktig og riktig - og at mennesker med makt må bli sett i kortene. Foto: Hans Jørgen Brun
SUNN DEBATT: Tobias Strandskog mener åpenhet om lønn er viktig og riktig - og at mennesker med makt må bli sett i kortene. Foto: Hans Jørgen Brun Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I 2012 ble det gjennomført 16,5 millioner søk i skattelistene. I 2021 var antall søk nede i 1,6 millioner. Arbeiderpartiet mener dette gjør Norge til et mindre åpent land. Jeg mener det reflekterer at nordmenn flest skjønner at det ikke er greit å titte inn vinduet på naboens lønnsslipp.

Det er veldig lett å være tastaturtøff i en kjeller med full anonymitet, men det er noe helt annet å stå fram med fullt navn og forklare til en gammel klassekamerat hvorfor du søkte ham opp på skattelistene.

Venstresiden som nå skal åpne for anonym søking har rett i én ting. Åpenhet om lønn er viktig og riktig. Mennesker med makt må bli sett i kortene, men det blir de allerede med dagens ordning.

Alle landets aviser viser fram de rikeste innenfor alle mulige yrkesgrupper. Bransjeblader viser fram toppene innenfor egen sektor, og alle landets lokalaviser finner de rikeste i egen kommune. Redaksjonelle saker viser vekst, nedgang, forskjeller og ulikheter mellom kjønn og yrkesgrupper.

Alt analyseres og vises fram på åpen scene. Det er også mulig å søke på kommuner, bydeler og ulike postnummer. Dagens ordning med skattelister fører til åpenhet, og det skal vi fortsette med. Selv om det kanskje finnes måter å forbedre dagens system på, kan ikke å gå tilbake til den gamle modellen være løsningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.