KOMMENTARER

Endelig mer enn applaus

Nå får slitne kommunalt ansatte den hjelpen de fortjener.

SLITNE: Sykepleiere slutter i jobben fordi belastningen er for stor og lønna er for lav. Dette er det fortsatt en politisk oppgave å gjøre noe med. Nå ble det i det minste en julehilsen med ekstra motivasjon. Bildet viser Sykepleierforbundet på kvinnedagen 8. mars. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
SLITNE: Sykepleiere slutter i jobben fordi belastningen er for stor og lønna er for lav. Dette er det fortsatt en politisk oppgave å gjøre noe med. Nå ble det i det minste en julehilsen med ekstra motivasjon. Bildet viser Sykepleierforbundet på kvinnedagen 8. mars. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

De siste dagene har ordførere og kommunedirektører landet rundt formulert julehilsener til sine ansatte. Det har vært vanskelig. Applausen til helsearbeiderne, som lød fra balkonger verden over i fjor vår, var fin. Men den er ikke nok, nesten to år inn i pandemien.

De ansatte i kommunene er slitne. Noen er utslitte og sykmeldte. Gjennom lange måneder og år med pandemi har helsearbeidere, lærere og administrativt ansatte strukket seg langt og lenger enn langt. Likevel står de samme menneskene midt i enda en tøff runde på jobb, og lederne deres kan ikke love at det snart går over. Nå opplever 204 kommuner press på sine helsetjenester. Skolene har rekordhøy smitte. Helsearbeidere får inndratt feriedager, og mange lærere må tilbringe jula i karantene eller isolasjon. Nok en gang blir de ansatte bedt om å yte en ekstraordinær innsats. Skolene er på gult nivå, rødt nivå eller har hjemmeskole. Sykehusene fylles opp, utskrevne må ha oppfølging i kommunene, og vaksinekontorene må oppbemannes for å sette tredje dose coronavaksine til den voksne befolkningen. Kommunene har ikke hatt stort mer å gi tilbake enn en ektefølt takk.

Nå får slitne kommunalt ansatte endelig mer enn applaus. Når de nå må jobbe ekstra vakter og overtid igjen, skal de få skikkelig betalt for det. Mandag ble det kjent at KS har blitt enig med arbeidstakerorganisasjonene om en sentral avtale som minst dobler betalingen for ekstra arbeid under pandemien. Overtidstillegget erstattes med et tillegg på 200 prosent på hverdager, 300 prosent på helge- og høytidsdager. Deltidsansatte får også samme tillegg, hvis de jobber mer enn 20 timer samlet arbeidstid i løpet av ei uke. Lærere som tar på seg ekstra undervisningstimer, skal få dobbel lønn for disse. Sykepleiere som bruker feriedager til å sette vaksine, skal også få dobbel og trippel lønn.

Avtalen gir kommunalt ansatte motivasjon til å melde seg til ekstra innsats - og kommunene utvidet rett til å kreve det. Slik kan ekstra arbeidskraft mobiliseres. Mandag ettermiddag ble kommunene i et møte med helseministeren forsikret om at staten tar hele regningen for dette. Ingvild Kjerkol bekreftet det samme på regjeringens pressekonferanse tirsdag.

Kommunene bygde i rekordfart opp et imponerende apparat for testing og vaksinering, så snart tester og vaksiner ble tilgjengelig for befolkningen. Da vi fikk første og andre dose, var vaksiner en knapphet, og ble fordelt etter nøye prioriteringer. Situasjonen nå er helt annerledes. Norge har masse vaksiner, men vi klarer ikke sette dem i folks armer raskt nok. Pensjonister, studenter og tidligere helsearbeidere har igjen meldt seg til tjeneste på kommunenes vaksinesentre. Det er verdifulle bidrag til dugnaden som ikke går over ennå.

Nå får kommunene kjærkommen bistand også i dette viktige arbeidet. Forsvaret har stilt en rekke team til disposisjon, og 17 kommuner har så langt bedt om hjelp derfra. Dette vil også trappes opp framover.

I tillegg kan nå apotekene sette coronavaksiner på samme måte som de tilbyr vanlige influensavaksiner. Helse- og omsorgsdepartmentet har laget en standardkontrakt som kommunene kan bruke til å inngå avtaler med apotekene. Staten tar regningen også for dette, og apotekene skal sende krav om refusjon direkte til Helfo - slik at dette ikke innebærer noe merarbeid for kommunene.

Hver enkelt av oss kan også bidra til å lette byrden på helsevesenet og de andre kommunalt ansatte. Ingvild Kjerkol oppfordret på pressekonferansen tirsdag oss alle innstendig om å la oss vaksinere. Hun får selv tredje dose i romjula.

Selv om bare 8 prosent av befolkningen er uvaksinert, utgjør de som ikke har tatt vaksine nå, mer enn halvparten av de sykehusinnlagte pasientene med covid-19. Disse pasientene ligger fire ganger så lenge på intensiven som andre pasienter, og de trenger døgnkontinuerlig behandling. Dette er en vesentlig forklaring på hvorfor - i skrivende stund - 337 innlagte covid-19-pasienter er en så stor belastning på helsevesenet.

Derfor bør apotekene også få lov til å sette vaksinedoser til innbyggere fra andre kommuner, nå som mange reiser hjem til jul og oppholder seg et annet sted enn der vi bor til vanlig. Systemet burde være lett å rigge for en slik løsning.

Da sykepleierne nylig ble kåret til Årets navn av Dagbladet, sa Sykepleierforbundets leder Lill Sverresdatter Larsen at hun tok imot prisen «på vegne av alt helsepersonell som jobber kvelder, netter og julaftener og får ferien sin inndratt». Hun pekte på at sykepleiere slutter i jobben fordi belastningen er for stor og lønna er for lav. Dette er det fortsatt en politisk oppgave å gjøre noe med.

Nå ble det i det minste en julehilsen med ekstra motivasjon. For ekstra arbeid gjennom krisen skal kommunalt ansatte få lønn som fortjent.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer