KOMMENTARER

Hydrogen og grønn omstilling:

Endelig noe å glede seg over

Og nå, midt i all elendigheten, en liten førjulshistorie om noe vellykket ved utviklingen av Norge.

BRED STØTTE: Støtten til utviklingen av hydrogenprosjekter er solid, og tverrpolitisk. Dermed hører vi heller ikke så mye om den - den utløser lite konflikt. Både klimaminister Espen Barth Eide, statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen var representert da Enova før helga offentliggjorde milliardstøtte til hydrogensatsinger. Foto: NTB
BRED STØTTE: Støtten til utviklingen av hydrogenprosjekter er solid, og tverrpolitisk. Dermed hører vi heller ikke så mye om den - den utløser lite konflikt. Både klimaminister Espen Barth Eide, statsminister Jonas Gahr Støre og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen var representert da Enova før helga offentliggjorde milliardstøtte til hydrogensatsinger. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Enova støtter tre industriprosjekter med over 1 milliard norske kroner». I en tid hvor milliardene flyr for å dekke strømkrise og coronakrise, lød pressemeldingen fredag puslete og forglemmelig. Det er så langt fra realiteten som det er mulig å komme. Satsingen er del av noe som kan komme til å forme Norge på en mer grunnleggende måte enn både strømkrisa og coronakrisa.

Det er i praksis hydrogen-alderen i Norge som starter med disse tildelingene. Dermed kan dette være startskuddet til en helt avgjørende del av den grønne omstillingen her til land, kanskje også i Europa.

Symbolverdien blir ikke mindre av at de tre industriprosjektene er plassert fra sør til nord langs kysten.

På Herøya i Porsgrunn på Østlandet skal den tradisjonsrike gjødselprodusenten Yara, med røtter helt tilbake til begynnelsen av norsk industrivirksomhet, lage et pilotanlegg for utslippsfri gjødselproduksjon ved hjelp av grønn hydrogen. Produksjonen er i dag avhengig av gass, og gir dermed store utslipp – totalt 1,6 prosent av de totale norske utslippene.

Smelteverket Tizir i det tradisjonsrike industristedet Tyssedal klamrer seg nærmest fast i fjellsida i fjordarmen Sørfjorden i Hardanger, på vei inn mot Odda. Her får de støtte til å eksperimentere med å bruke utslippsfri hydrogen i stedet for kull i produksjonen. Det kan gi store utslippskutt både i Norge og andre steder, hvis prosjektet lykkes og kan brukes i andre anlegg.

Helt i nord, i nærheten av Hammerfest, får prosjektet Horisont Energi støtte til å etablere verdens første og største ammoniakkfabrikk av sitt slag. Gass skal først bli til hydrogen, som renses for CO2 som etter planen skal lagres under havbunnen. Av dette igjen skal det produseres grønn amoniakk. Dette er et så godt som utslippsfritt drivstoff, til bruk i de delene av transportsektoren hvor elektrisk kraft ikke vil være en god nok løsning. Utslippskuttet vil kunne tilsvare 1,6 millioner tonn CO2 årlig i Norge. Sammen med prosjektet i Tyssedal er dette en del av en felleseuropeisk satsing på hydrogen.

Den digitale pressekonferansen hvor alt sammen ble presentert, framsto som et slags «Norge rundt» om grønn industriutvikling. Både statsministeren, klima- og miljøministeren og olje- og energiministeren var også representert, åpenbart for å understreke regjeringens ønske om tung satsing på hydrogen – som riktignok er en videreføring av arbeid som ble iverksatt av Erna Solbergs regjering.

Støtten til denne utviklingen er solid, og tverrpolitisk. Dermed hører vi heller ikke så mye om den - den utløser lite konflikt.

At både denne og den forrige regjeringen nærmest krangler om å ta æren for disse tildelingene fra Enova, skal vi bare være glade for. Det er uttrykk for en enighet og stabilitet som gir Norge klare fordeler.

Den forrige regjeringen spisset Enovas oppgaver for klimaomstilling, og løftet bevilgningene. Denne regjeringen har fulgt opp med å gi enda flere midler. På samme måte la Erna Solbergs regjering fram en energimelding tidligere i år, til heiarop fra Ap. Espen Barth Eide & co visste at meldingen ville gi et godt grunnlag for Ap's egne ambisjoner for omstillingen.

En milliard kan høres ut som lite penger. Å gi flere hundre millioner til private selskaper for å bidra til prosjekter som kan ende opp med svært lønnsom virksomhet, er og blir likevel en gavepakke. Prinsippet er dessuten at bevilgningene ikke skal fullfinansiere grønne industriprosjekter. De skal hjelpe lovende teknologi, som seinere kan gi profitt og verdiskaping for samfunnet. Dette vil bidra til å drive utviklingen i Norge mot et samfunn som gir jobber og skatteinntekter - praktisk talt uten utslipp.

Denne grunnleggende tankegangen er nå godt etablert i det politiske Norge. Det gir i seg selv forutsigbarhet for industri og næringsliv. Aktørene vet at de kan regne med rammevilkår som vil legge til rette for bærekraftig verdiskaping. En viktig usikkerhetsfaktor akkurat nå må likevel påpekes: Mangelen på planer for ny, fornybar kraft.

For samfunnet og den politiske utviklingen er troverdig, vellykket og lønnsom grønn omstilling enormt viktig. Det er selve forutsetningen for at en nødvendig og uunngåelig nedtrapping av den norske oljevirksomheten foregår uten for mye konflikt og bortkastede ressurser.

Omstillingen av den norske økonomien i dette århundret handler nemlig i stort om å klare overgangen vekk fra det fossile. Oljenasjonen Norge er dominert av politiske partier som trekker beina etter seg når det gjelder å begrense oljevirksomheten. De samme partiene jobber likevel stort sett systematisk, og i samme retning, for å bygge opp det som skal ta over.

Hydrogenprosjektene «Norge rundt» viser lovende takter. I en tid hvor det meste synes å være vondt og vanskelig, kan vi i alle fall glede oss over dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer