LEDER

Au pair:

Endelig, på overtid

Det er lenge siden au pair-ordningen var kulturutveksling.

SOSIAL DUMPING: I dag er ni av ti au pairer i Norge kvinner fra Fillippinene. De ser på seg selv som arbeidsinnvandrere, men ordningen er ofte deres eneste mulighet til å komme til Europa for å jobbe. Foto: NTB
SOSIAL DUMPING: I dag er ni av ti au pairer i Norge kvinner fra Fillippinene. De ser på seg selv som arbeidsinnvandrere, men ordningen er ofte deres eneste mulighet til å komme til Europa for å jobbe. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hurdalsplattformen slår tørt og enkelt fast at den nye regjeringen vil «Avvikle au pairordningen». Det er det grunn til å juble over. Tittelen over delkapittelet med dette kulepunktet er i seg selv nok forklaring på hvorfor, au pair-ordningen faller inn under «Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet».

Vi har lenge argumentert for at ordningen bør skrotes. Da den ble opprettet var den ment å skulle tolkes bokstavelig, au pair betyr «på like fot». En au pair skal ikke være hushjelp eller barnepass. Ungdommer som ønsker å oppleve et annet land kunne bo som del av en familie. De skal få kost, losji, språkopplæring og lommepenger i bytte mot å hjelpe til med barnepass og lettere husarbeid noen timer om dagen. Mange norske ungdommer har gjennom åra benyttet seg av denne muligheten til å lære å kjenne en annen kultur, og norske familier har fått nye impulser over middagsbordet når de har hatt en husgjest fra et annet land. Men slik har ikke ordningen fungert på svært lenge.

I dag er ni av ti au pairer i Norge kvinner fra Filippinene. De ser på seg selv som arbeidsinnvandrere, men ordningen er ofte deres eneste mulighet til å komme til Europa for å jobbe. Lommepengene som de får som del av ordningen, 5900 kroner i måneden, sender de i stor grad hjem til familien.

Norske familiers motivasjon for å ha au pair er også i strid med intensjonen. Au pairer blir stort sett ikke inkludert i familiens aktiviteter og blir brukt til husarbeid heller enn til barnepass. Ordningen dreier seg altså som regel om billig hushjelp og ikke kulturutveksling, også i familier som ellers følger reglene og behandler au pairene sine godt.

I tillegg utnyttes den sårbare ordningen. Mange au pairer jobber mye mer enn de skal og får helt andre oppgaver enn ordningen tilsier. Flere er utsatt for seksuell trakassering, trusler om å sendes hjem og opplever at lønn og feriepenger blir holdt tilbake.

Mange au pairer har satt seg i gjeld for å kunne komme hit og oppholdstillatelsen er særskilt knyttet til én spesiell familie. De har derfor få andre alternativer enn å holde ut. Dette er internasjonal feminisering av fattigdom.

Ulike innstramminger i regelverket har blitt innført de siste ti åra, for å forbedre ordningen. Nå skal au pairer som hovedregel ikke ha barn i hjemlandet, lommepengene er økt noe og familier som misbruker ordningen mister retten til å ha au pair. Dette er bra, men har ikke vært nok til å hindre en utvikling som i stadig større grad handler om billig tjenerskap og sosial dumping. Det er lenge siden au pair-ordningen var kulturutveksling. Derfor er det overtid at ordningen nå skal avvikles.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer