LEDER

Au pair:

Endelig, på overtid

Det er lenge siden au pair-ordningen var kulturutveksling.

SOSIAL DUMPING: I dag er ni av ti au pairer i Norge kvinner fra Fillippinene. De ser på seg selv som arbeidsinnvandrere, men ordningen er ofte deres eneste mulighet til å komme til Europa for å jobbe. Foto: NTB
SOSIAL DUMPING: I dag er ni av ti au pairer i Norge kvinner fra Fillippinene. De ser på seg selv som arbeidsinnvandrere, men ordningen er ofte deres eneste mulighet til å komme til Europa for å jobbe. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Hurdalsplattformen slår tørt og enkelt fast at den nye regjeringen vil «Avvikle au pairordningen». Det er det grunn til å juble over. Tittelen over delkapittelet med dette kulepunktet er i seg selv nok forklaring på hvorfor, au pair-ordningen faller inn under «Sosial dumping og arbeidslivskriminalitet».

Vi har lenge argumentert for at ordningen bør skrotes. Da den ble opprettet var den ment å skulle tolkes bokstavelig, au pair betyr «på like fot». En au pair skal ikke være hushjelp eller barnepass. Ungdommer som ønsker å oppleve et annet land kunne bo som del av en familie. De skal få kost, losji, språkopplæring og lommepenger i bytte mot å hjelpe til med barnepass og lettere husarbeid noen timer om dagen. Mange norske ungdommer har gjennom åra benyttet seg av denne muligheten til å lære å kjenne en annen kultur, og norske familier har fått nye impulser over middagsbordet når de har hatt en husgjest fra et annet land. Men slik har ikke ordningen fungert på svært lenge.

I dag er ni av ti au pairer i Norge kvinner fra Filippinene. De ser på seg selv som arbeidsinnvandrere, men ordningen er ofte deres eneste mulighet til å komme til Europa for å jobbe. Lommepengene som de får som del av ordningen, 5900 kroner i måneden, sender de i stor grad hjem til familien.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer