LEDER

Dagbladet mener:

Endelig reddet!

Men det var kulturløst av Forsvarsdepartementet å ville selge den gamle krigsskolen i første omgang.

ENDELIG REDDET: Den gamle krigsskolen i Oslo blir likevel ikke solgt på det åpne markedet, men overdratt til en ny stiftelse. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
ENDELIG REDDET: Den gamle krigsskolen i Oslo blir likevel ikke solgt på det åpne markedet, men overdratt til en ny stiftelse. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den gamle krigsskolen i Kvadraturen i Oslo sentrum blir overdratt av Forsvarsdepartementet til den ferske Stiftelsen Den Gamle Krigsskole. Summen for overdragelsen er en høyst symbolsk tikroning. Nå skal stiftelsen raskt få større utgifter: Det er anslått at rehabiliteringen av det gamle bygget fra begynnelsen av 1600-tallet vil koste rundt 350 millioner kroner. Det er all grunn til å ønske lykke til med dette krevende arbeidet, og anerkjenne overdragelsen som en riktig og viktig avgjørelse.

Det var imidlertid en avgjørelse som dessverre satt langt inne, selv om den ikke burde gjort det. Forsvarsdepartementets opprinnelige plan var å selge den historiske bygningen på det åpne markedet. Dette var et ualminnelig historieløst og kulturløst påfunn. I tillegg til å være et av Norges få historiske bygg fra sin periode, spilte komplekset i Kvadraturen en viktig historisk rolle som krigsskole fra 1802, og gjennom hundreåret da grunnlaget ble lagt for norsk selvstendighet. Oppbygningen av et militære er en sentral del av enhver nasjonal selvstendighetsprosess.

Det taler for seg at Forsvarsdepartementet så det som sitt privilegium å kunne selge en slik bygning, uten noen edlere grunn enn at de trengte å spare penger i møte med stadige krav om å stramme inn — samtidig som regjeringen gjerne punger ut for omstridte og rådyre nybygg i hovedstaden. Dette vitner om styresmakter som liker bedre å bygge monumenter over seg selv enn å skjøtte sine historiske forpliktelser.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer