LEDER

Endelig tid for fest

Nå kan snart teatrene, barene og dansegulvene fylles igjen. Dette er en seier for tillitssamfunnet.

ÅPNER: - Nå er tida kommet. Nå skal vi tilbake til en normal hverdag, sier statsminister Erna Solberg. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.74% Første dose: 79.10%

Snart kan vi gå på one night stands igjen, har helseminister Bent Høie sagt i lang tid. Nå skjer det. Fredag annonserte han sammen med statsminister Erna Solberg at de nasjonale coronareglene fjernes lørdag klokka 16.00. Regjeringen har i 561 dager detaljstyrt hvor mange vi kan ha på besøk, når vi kan gå på hvilke butikker og om når vi kan jogge over kommunegrensa. For dem er det åpenbart en stor seier også å få ta Norge ut av pandemien. Erna Solberg var kledd til fest, på fredagens pressekonferanse i marmorhallen.

Nå er det endelig tid for feiring. Det blir igjen lov til å mingle, henge i baren og danse på nattklubb og fest. Men enda viktigere enn fest og moro: Dette handler om arbeidsplasser.

19 måneder med strenge restriksjoner og lange perioder med full nedstenging har gått knallhardt utover tjenestenæringene, mange arbeidsplasser og livsverk har gått under. Kulturlivet har med rette vært forbannet over at de måtte vente helt til sist i gjenåpningen. Til tross for coronapass og massetesting får de ennå bare fylle halve saler. Dette er enorme kostnader hver eneste dag. Nå kan gjenoppbyggingen komme i gang for fullt.

KLEMMER TIL: Erna Solberg og Bent Høie slo til med en klem etter å ha annonsert gjenåpning av Norge 25. september 16:00. Video: Regjeringen Vis mer

Nå kan snart teatrene, barene og dansegulvene fylles igjen. Konsertscenene, konferansene, restaurantene og kinoene kan ha like mange gjester som før pandemien, regelen om en meters avstand fjernes og servering må ikke lenger bare skje ved bordene.

Vi er likevel ikke ferdige med coronaviruset. Regler om karantene og isolasjon fortsetter. Beredskapen må ikke slippe ennå. Selv om tiltakene letter, må vi fortsatt være årvåkne og bevare forhøyet beredskap, mens man får erfaring med hvordan viruset oppfører seg i en befolkning med utbredt immunitet. Reiserestriksjonene og innreiserestriksjonene blir gradvis lettet, men med det øker også risikoen. Store deler av verden er ikke vaksinert og kommer heller ikke til å nå noen høy grad av immunitet på lang tid.

SLUTT: Helse og omsorgsminister Bent Høie fjerner regelen om en meters avstand. Vis mer

Dette er en seier for tillitssamfunnet. Gjenåpningen kan skje nå fordi nordmenn flest har latt seg vaksinere. Det er den høye oppslutningen rundt vaksineprogrammet som er den store seieren her. Dette viser styrken i et frivillig system. Nordmenn har høy tillit til myndighetene, både til politikerne og til helsemyndighetenes råd. Derfor følger vi dem også. Det er en styrke at samfunnet samler seg når en ytre trussel viser seg.

Vi må regne med stadig nye runder med vaksiner framover, både fordi vi ikke vet hvor lenge vaksinene virker og fordi det vil dukke opp nye mutasjoner av viruset. Derfor blir denne tilliten gull også framover. Det er dette som er veien ut av pandemien. Nå kan vi feire.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer