LEDER

Endelig

Kamala Harris er allerede historisk.

HÅPET ER TILBAKE I AMERIKANSK POLITIKK: Joe Biden og Kamala Harris skal styre USA. Hun er selve den amerikanske smeltedigelen, med en indisk mor og en far fra Jamaica. REUTERS/Mike Blake/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY
HÅPET ER TILBAKE I AMERIKANSK POLITIKK: Joe Biden og Kamala Harris skal styre USA. Hun er selve den amerikanske smeltedigelen, med en indisk mor og en far fra Jamaica. REUTERS/Mike Blake/File Photo TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi våknet til en litt bedre verden, da det ble klart at Donald Trump har tapt presidentvalget mot Joe Biden. Det er verdt å merke seg at amerikanske reportere sier de aldri har sett maken til folkehav og begeistring etter et valg. Som intervjuede mennesker i gatene fortalte: Dette var både en feiring av påtroppende president Biden – og en feiring av at Trump ikke lenger vil være verdens mektigste mann. Og som gråtende kommentatorer som Van Jones på CNN og Donna Brazile på Fox News fortalte: Det er vanskelig å forklare hvor mye det betyr for minoriteter i USA at de ikke lenger skal ha en president som graderer mennesker etter bakgrunn og hudfarge. Kommentatorene sa at Trump fikk millioner av amerikanere til å føle at de ikke var amerikanere. Biden har en stor og vanskelig jobb foran seg: Å forene et splittet USA.

BRØT SAMMEN: CNN-kommentator og tidligere rådgiver for Barack Obama, Van Jones, brøt sammen i TV-studioet da det ble bekreftet at Biden blir USAs neste president. Vis mer

Det er derfor ekstra passende at valget også gir USA sin første kvinnelige visepresident. Kamala Harris er selve den amerikanske smeltedigelen. Hun har indisk mor og en far fra Jamaica, som møttes som borgerrettighetetsaktivister på University of Berkeley. Harris ble busset til skole i et hvitt strøk som barn, og hun er gift med en jødisk mann. Hun er utdannet ved Howard University, et av de to første stedene der svarte kunne ta høyere utdanning. Harris var den første kvinnelige statsadvokaten i San Francisco, den første med afrikanskamerikansk og den første med asiatiskamerikansk bakgrunn. Hun var også den første kvinnelige delstatsjustisminister i California. Nå er hun altså den første kvinne som er valgt til visepresident i USA.

Et glasstak er knust. Harris kan også knuse det største av dem alle – og bli president. Hun er allerede favoritt til å vinne presidentvalget om fire år, siden Joe Biden ved innsettelsen i januar 2021 vil være 78 år – eldre enn Ronald Reagan var da han gikk av som tidenes eldste amerikanske president. Ingen trenger å være i tvil om hennes ambisjoner, siden hun også stilte som presidentkandidat i denne runden.

FØRSTE KVINNELIGE VISEPRESIDENT: USAs neste visepresident, Kamala Harris, gikk på talerstolen etter at seieren til demokratene var et faktum 7. november. Vis mer

– Jeg er den første kvinnen som er valgt til denne jobben, men jeg vil ikke bli den siste, sa Harris i sin tale natt til søndag norsk tid.

Og som et ekko av Hillary Clintons håpefulle ord ved forrige valg:

– Fordi enhver liten jente som ser på i kveld, ser at dette er et land av muligheter.

Endelig er håpet tilbake i amerikansk politikk.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer