KOMMENTARER

Meningsmåling

Enig og tro til Dovre faller

Nordmenn frykter Donald Trump som den pesten politikken hans representerer, faktisk er. Det er noe solid over det.

MØRKE SKYER OVER EN TRASSIG GUTT: Donald Trump i Florida i begynnelsen av juli. Nordmenn vil ikke ha ham. Foto REUTERS / NTB
MØRKE SKYER OVER EN TRASSIG GUTT: Donald Trump i Florida i begynnelsen av juli. Nordmenn vil ikke ha ham. Foto REUTERS / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for høylydt uenighet om sider ved for eksempel den ansvarlige høyresidas ansvar for terroren 22. juli for ti år siden, så er det en nesten rørende enighet om grunnmuren i det norske demokratiet. Det kommer til uttrykk når ni av ti av oss sier at vi frykter at Donald Trump, eller en som ham, kommer tilbake som amerikansk president etter valget i 2024. Når det gjelder forsvar av grunnleggende demokratiske spilleregler tyder mye på at vi her i landet er Enig og tro, til Dovre faller.

Det kommer stadig flere bevis for Donald Trumps forsøk på å rane til seg makta etter at han tapte presidentvalget mot Joe Biden i fjor høst. Sist uke kom et av de klareste, da det ble kjent at Trump 27. desember i fjor ba sin justisminister Jeffery Rosen om å si dette: «Bare si at valget var korrupt + overlat resten til meg og republikanerne i Kongressen».

SKAPER REAKSJONER: Tidligere president i USA, Donald Trump, harselerer med Taliban-lederen i en tale lørdag kveld. Det har skapt reaksjoner. Video: NewsMax. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

Rosen hadde blitt justisminister bare tre dager tidligere, etter at hans forgjenger William Barr - ellers en trofast Trump-entusiast - hadde nektet å bli med på Trumps insistering på at Biden og demokratene hadde stjålet valget. Påstandene om valgfusk var allerede da tilbakevist av flere valgstyrer og utallige domstoler. Hensikten med bytte av justisminister, og presset på den nye, var å få ministeren til å si ordet «korrupt». Men enten det var ekte rettskaffenhet, eller frykten for å bli involvert i noe de seinere ville angre bittert på, gjorde at verken Barr eller Rosen ga etter.

Så kort var USA fra et statskupp. Så kort var det knappest mulige daværende republikanske flertallet i Senatet fra å måtte ta stilling til om de sammen med presidenten skulle gjennomføre et fascistisk inspirert kupp i USA. Alt på grunn av den kulten - person-kulten - USAs mest splittende president i moderne tid omhyggelig hadde bygget opp om seg selv.

Og da det ikke lyktes Trump å presse sine statsråder til ulovligheter, så oppfordret presidenten bare litt over ei uke seinere sine tilhengere til å storme Kongressen for å hindre gjennomføringen av den lovlige maktovertakelsen, der fem mennesker skulle bli drept. Alt dette vet vi, likevel er det som kjent ikke helt utenkelig at Trump - eller en som ham - blir republikanernes presidentkandidat til valget om bare litt mer enn tre år.

Lesertall og tilbakemeldinger forteller at ingen annen internasjonal historie engasjerte norske mediebrukere som det amerikanske presidentvalget i fjor, og det dramatiske etterspillet det fikk. Tallene fra Dagbladets meningsmåling viser at det bare er fire prosent av nordmenn som ikke er skremt av en ny runde med Trump eller en åndsfrende. Tallene er så solide i Trumps disfavør at det bare er marginale forskjeller mellom kvinner og menn, og mellom mye og lite utdannelse. Mindre enn halvparten av Frps velgere er apologetiske overfor trumpismen - og de apologetiske trenger ikke alle være Frp-velgere - på en dårlig dag for partiet på meningsmålinger. Det er solide tall.

Det betyr at nordmenn har tatt inn over seg at Trump gjorde at man for første gang i USAs historie ikke hadde en fredelig overføring av makt. At for første gang i USAs historie har en sittende president nektet å innrømme nederlaget - han nekter jo fortsatt. Og at for første gang i amerikansk historie så prøvde presidenten på flere måter å gjennomføre et statskupp.

I tillegg til alt det andre, som såpeoperaen med diktator Kim, utpressingen og krav om beskyttelsespenger fra nære allierte i Nato, som om USAs president var en annen gangster-konge fra for eksempel Queens i New York. Eller den pompøse narsissismen som hele verden lo av, ikke engang alltid bak ryggen til keiseren uten klær. Nei, vi lo sludderet hans rett opp i ansiktet. Det var jo bare det at det ikke bare var sludder. Siden det tross alt dreide seg om USAs president, så var det også alvor. Donald Trump er altså et sludder og et alvor vi i Norge ganske ettertrykkelig ikke vil ha igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer