KOMMENTARER

Ernas brudd på smittevernreglene:

Enorm symbolkraft

Uavhengig av boten har statsministeren demonstrert en spektakulær mangel på dømmekraft.

FÅR BOT: Statsministerens sekstiårsfeiring er en straffbar handling. Bildet er tatt i forbindelse med feiringen på Geilo med ektemannen Sindre Finnes.
FÅR BOT: Statsministerens sekstiårsfeiring er en straffbar handling. Bildet er tatt i forbindelse med feiringen på Geilo med ektemannen Sindre Finnes. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er riktig og viktig at statsministeren bøtelegges for brudd på smittevernreglene. Hennes oppførsel har enorm symbolkraft, etter at hun selv har satt strenge restriksjoner for hele befolkningens liv gjennom mer enn et år. Når hun bryter reglene, kan andre tenke at det ikke er så farlig om de gjør det samme.

Både statsministeren, ektemannen og restauranten kan bøtelegges for hennes bursdagsfeiring på Geilo siste helga i februar. Men politimester Ole B. Sæverud var forbilledlig presis da han forklarte hvorfor politiet gir Erna Solberg et forelegg på 20 000 kroner, mens ektemannen Sindre Finnes og restauranten slipper unna:

– Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like.

Statsministerens sekstiårsfeiring var en straffbar handling. Juristene strides om en sushi-middag på lørdagen, i en leid leilighet med 14 deltakere, faller inn under bestemmelsene om arrangement i leid lokale eller rådene for sammenkomster i private hjem. Politiet har derfor valgt å ikke forfølge den hendelsen. Men middagen dagen før, på restauranten Hallingstuene, omfattes helt klart av forskriften om arrangement på offentlig sted. Den middagen er straffbar – både for restauranten, for arrangørene og sannsynligvis også for gjestene. Arrangører var helt klart Erna Solberg og hennes ektemann Sindre Finnes, og det spiller ingen rolle at tilfeldigheter hindret statsministeren fra å delta.

De siste månedene har nordmenn over hele landet blitt straffet for å møtes for mange, og både arrangører og gjester på private fester har blitt bøtelagt. Vertskapet med 20 000 kroner, gjester med 10 000. Men ifølge politimester Sæverud har politiet i Sør-Øst hele tida forsøkt å få folk til å følge reglene, heller enn å bøtelegge dem for å bryte dem. Deres praksis har vært å rettlede og avslutte arrangementer, og ikke bøtelegge med mindre det foreligger særskilte hensyn. Derfor velger politiet i denne saken å henlegge saken mot Hallingstuene og gi Sindre Finnes en påtaleunnlatelse. De har gjort noe straffbart, men slipper straff.

Statsministerens rolle er for politiet et særskilt hensyn. Hun er landets fremste tillitsvalgte, og å unnlate å reagere med bot vil kunne svekke tilliten til smittevernreglene. Det er åpenbart riktig. Hundretusenvis av bursdagsfeiringer er avlyst og utsatt det siste året. Ethvert barn vet at regelen sier at de ikke kan samles mer enn ti personer – og i Oslo er det straffbart med mer enn to gjester. De øverste politiske ansvarlige må være gode forbilder i en så vanskelig situasjon. Dette må være utrolig flaut for statsministeren.

Erna Solbergs problem er uansett ikke boten. Først og fremst er bursdagsfeiringen et alvorlig tillitsbrudd. Det farlige med statsministerens oppførsel er at den kan svekke respekten for reglene, som skal beskytte liv og helse. Tilliten til myndighetene svekkes når de ansvarlige ikke følger reglene de setter for oss andre. Og tilliten til Erna Solberg selv og hennes parti Høyre har fått seg en knekk, med en tydelig nedgang på meningsmålingene etter at bursdagsfeiringen ble kjent. Uavhengig av boten har statsministeren demonstrert en spektakulær mangel på dømmekraft, og hun kan bare håpe at hendelsen på sikt blekner mot den ellers stødige styringen av landet gjennom pandemien.

BOT: Politimester Ole B. Sæverud forklarer hvorfor statsminister Erna Solberg får en bot på 20.000 kroner etter 60 årsfeiringen på Geilo. Vis mer

Når gjestene på Hallingstuene og sushi-middagen lørdag holdes utenfor saken av politiet, er det ikke fordi dette ikke er like kritikkverdig. Smittefaren er selvsagt enda større på en privat middag i en leid leilighet enn på en restaurant der gjestene blir servert på ulike bord, og gjester har selvsagt også et ansvar for å følge råd og regler.

Den eneste grunnen til at sushi-middagen ikke straffes er at regjeringen har laget for dårlige regler. Forskriften er uklar og statsministeren kan ha funnet et smutthull. Dette bør føre til en rask oppdatering av forskriften, reglene må gjøres så tydelige at både politiet og statsministeren forstår dem. Ellers kan de heller ikke forvente at noen andre vil gjøre det. Og da kan i alle fall ikke Erna Solberg komme med noen moralsk pekefinger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer