DEBATT

Angst og ensomhet

Ensomhet er en tung skam

Det handler om den ene telefonen, den ene innbydelsen, selv om du ikke klarer å møte opp. Noe så enkelt som å føle at folk bryr seg.

VENNER OG STATUS: Ensomhet er på lik linje som uførhet, preget av skam. Man skal ha venner. Det gir status å ha folk som vil bruke tid på deg, skriver innsenderen. Foto: Privat.
VENNER OG STATUS: Ensomhet er på lik linje som uførhet, preget av skam. Man skal ha venner. Det gir status å ha folk som vil bruke tid på deg, skriver innsenderen. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg heter Arve Abrahamsen. Er 48 år gammel. Og ufør. Jeg er 1.70 høy og veier 110 kg, er skallet og mangler en fortann. Jeg ønsker å si noe om ensomhet fordi det er et samfunnsproblem som rammer mange uten å velge det selv.Vi må skille mellom dem som velger ensomhet som et fritt selvstendig valg, og de som blir ensomme på grunn av sykdom. Min lidelse handler om angst, sosial angst og frykt for å bevege meg ut i samfunnet. Det samme mønsteret gjentar seg: Jeg klarer ikke holde avtaler på grunn av angst.

Folk som venter, avtaler som brytes. Til slutt forsvinner mennesker sakte, men sikkert ut av livet. Selv leser jeg, skriver dikt og maler en del. Følger med på alt av nyheter. Er politisk aktiv, men klarer ikke å delta på andre arenaer enn å lese og kommentere saker hjemmefra.

Men jeg kan ikke fatte og begripe hvordan man ellers kan ta grep uten å være ærlig om det. Jeg ønsker å ha et sosialt liv. Bli bedt med på ting. Det kan aldri skje en endring før man forteller om hvordan ting egentlig er. Og ensomhet er vel på lik linje som uførhet, preget av skam. Man skal ha venner. Det gir status å ha folk som vil bruke tid på deg. Slik jeg ser det har vi og har hatt en samfunnsutvikling som har ført oss på fullstendig ville veier.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.