DEBATT

Dannmark og innvandring

Er Danmark en rollemodell?

For å vinne tapte arbeiderstemmer tilbake fra det ytterste høyre, skal ekte sosialdemokrater fra nå av snakke og høres ut som det ytterste høyre.

FOLKELIG TRADISJON?: Det danske sosialdemokrartiets leder, Mette Frederiksen, legemliggjør omfavnelsen av en sterk folkelig tradisjon, som i hennes oppfatning også innebærer en motvilje mot innvandrere, skriver kronikkforfatteren. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau / NTB
FOLKELIG TRADISJON?: Det danske sosialdemokrartiets leder, Mette Frederiksen, legemliggjør omfavnelsen av en sterk folkelig tradisjon, som i hennes oppfatning også innebærer en motvilje mot innvandrere, skriver kronikkforfatteren. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste tiåra har Danmark vært et politisk foregangsland i Europa, der nye ideer har blitt testet ut. På 1990-tallet skyldtes det Dansk Folkeparti. De var det første høyrepopulistiske partiet i Europa som kombinerte motstand mot innvandring med et forsvar mot den velferdsstaten som har gjort Danmark til internasjonal rollemodell.

Partiets oppskrift på suksess var ikke bare «Danmark for dansker». Langt mer slagkraftig var det at den danske velferdsstaten skulle være etnisk og forbeholdt dansker. Det var ikke bare ved grensen at det skulle være adgang forbudt for utlendinger, det var også ved dørene til de danske sykehusene.

Nå er Danmark nok en gang et politisk avantgarde-land. I et Europa der sosialismen synes å være i krise over alt, har det danske Socialdemokratiet blitt det mest overlevelsesdyktige. Etter to år ved makten ville Socialdemokratiet vunnet stort med over 30 prosent av stemmene hvis det var valg i morgen.

Det er et resultat partiet ikke har oppnådd siden 1998. Hvilket annet sosialistparti i Europa kan konkurrere med en slik oppbakking? Har Socialdemokratiet funnet oppskriften som sikrer suksess? Bør partiet være en rollemodell for Europas kriserammede sosialistpartier?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer