DEBATT

Utleiemarkedet

Er det mulig å unngå en drittleilighet?

I dag leies mange boliger i norske storbyer ut til svært høye priser. Nylig belysning av temaet viser imidlertid at mange utleiere jager profitt, framfor å leie ut akseptable boliger. Det er et problem.

RETTIGHETER: JURK møter sårbare leietakere hver dag. Vi ønsker derfor å informere om deres rettigheter, og hjelpe dem med å hevde sin rett overfor sine utleiere. Mange tør ikke å ta opp problemer med utleier, fordi de er redde for ikke å bli trodd eller for å miste et sted å bo, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
RETTIGHETER: JURK møter sårbare leietakere hver dag. Vi ønsker derfor å informere om deres rettigheter, og hjelpe dem med å hevde sin rett overfor sine utleiere. Mange tør ikke å ta opp problemer med utleier, fordi de er redde for ikke å bli trodd eller for å miste et sted å bo, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kollektivet bak Instagram-kontoen «min_drittleilighet» har den siste tiden argumentert for behovet for en bedre boligpolitikk. Det er positivt å se at problemet tas på alvor.

Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) møter sårbare leietakere hver dag. Vi ønsker derfor å informere leietakere om deres rettigheter, og hjelpe dem med å hevde sin rett overfor sine utleiere. Mange leietakere tør ikke å ta opp problemer med utleier, fordi de er redde for ikke å bli trodd eller for å miste et sted å bo.

Hva sier husleieloven? Loven angir krav til en boligs tilstand. Loven forankrer at leietakere og utleiere har frihet til å inngå avtaler om en bolig.

Loven angir videre at dersom ikke annet er avtalt, skal boligen være i vanlig god stand. Ordene «god stand» assosieres gjerne med noe velfungerende. Etter lovens ordlyd burde man dermed ikke måtte godta at en bolig er preget av store fukt- og muggskader, dårlig renhold eller høy grad av slitasje.

En viktig side av vurderingen av hva som er vanlig god stand, er at den gjøres ut fra hva leietaker har hatt grunn til å forvente. Dette innebærer at leietakere har et ansvar før selve avtaleinngåelsen med utleier.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer