DEBATT

Pandemiledelse:

Er FHI inkompetente?

Folkehelseinstituttets egen forskning viste i sommer stor sannsynlighet for dagens smitteutvikling. Likevel forsikret de oss om at vi ikke ville få en fjerde smittebølge.

TOK FEIL: Vi har nå rundt 1700 smittede daglig, ikke 3–400 som FHIs pandemiledelse, ved Camilla Stoltenberg (bildet), Preben Aavitsland og Line Vold, estimerte i en kronikk 27.juli. - De tok altså feil i sommer og ignorerte tilgjengelig forskning og advarsler fra uavhengige forskere, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB
TOK FEIL: Vi har nå rundt 1700 smittede daglig, ikke 3–400 som FHIs pandemiledelse, ved Camilla Stoltenberg (bildet), Preben Aavitsland og Line Vold, estimerte i en kronikk 27.juli. - De tok altså feil i sommer og ignorerte tilgjengelig forskning og advarsler fra uavhengige forskere, skriver innsenderen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Allerede før sommeren (14. juni) viste modellberegningene fra FHIs modelleringsgruppe at frislipp med deltavarianten ville gi en fjerde smittebølge med mellom 400 og 2600 døde i løpet av høsten. De fleste simuleringene viste over 1000 innlagte rundt nyttår, som ville overstige helsevesenets kapasitet og føre til utsettelse av planlagte operasjoner. Internasjonal forskning viste allerede da at deltavarianten er meget smittsom, med en R0 mellom 6 og 9. All erfaring fra andre land tydet på at den nye varianten raskt ville overta også i Norge.

Til tross for denne tilgjengelige kunnskapen skrev FHIs pandemiledelse med Stoltenberg, Aavitsland og Vold en kronikk 27. juli der de forsikret at smittenivået ikke ville overstige 2–3000 per uke (3-400 per dag) i de nærmeste månedene og «langt fra så stor som på det høyeste i mars».

Sammen med andre fagfolk utenfor FHI påpekte jeg i to kronikker i sommer (12. og 17. august) at internasjonal forskning om deltavarianten og FHIs beregninger viste noe helt annet, og at uten tiltak ville vi kunne få en stor fjerde smittebølge med mange syke barn og voksne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer