DEBATT

Bokbransjen:

Er ikke blitt lurt

Norske forfattere har verdens beste royaltyvilkår, det gir oss bredde og mangfold. Forleggerforeningen kan ikke la alvorlige og uriktige offentlige beskyldninger stå uimotsagt.

STEMMER IKKE: Forfattere er ikke «ranet», slik Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik ordla seg. Om prisen på en bok settes ned, får forlaget halvparten, svært ofte enda mindre, enn bokens opprinnelige fastpris, skriver innsenderne. Foto: Cornelius Poppe / NTB
STEMMER IKKE: Forfattere er ikke «ranet», slik Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik ordla seg. Om prisen på en bok settes ned, får forlaget halvparten, svært ofte enda mindre, enn bokens opprinnelige fastpris, skriver innsenderne. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De siste ukene har Den norske forfatterforening og Norske barne- og ungdomsbokforfattere fremmet alvorlige og uriktige beskyldninger mot enkeltforlag og Forleggerforeningen i media. 

Vi ønsker alltid å løse uenigheter ved å snakke sammen, men kan ikke la slike beskyldninger stå uimotsagt i offentligheten. Royaltyvilkårene for norske forfattere er bedre enn i noe annet bokmarked i verden. Det skal vi være glade for, det gir grunnlag for en litteratur med stor bredde og stort mangfold.

Forfattere er ikke «ranet», slik Forfatterforeningens leder Heidi Marie Kriznik ordla seg. Om prisen på en bok settes ned, får forlaget halvparten, svært ofte enda mindre, enn bokens opprinnelige fastpris. Utgiftene til å produsere, distribuere og selge boken synker ikke. Med samme royalty som før går ikke regnestykket opp, og forleggeren må si nei til salg. Det taper både leserne, forlag og forfatterne på.

Forfatterforeningene må ta inn over seg at alternativet til å selge boken til høyere pris eller motta høyere royalty dessverre ikke eksisterer. Normalkontrakten gir også forfatterne mulighet til å si nei til nedsattsalg. Det gjør de sjelden. Forlagene respekterer et nei, selv om både de selv og forfatteren da høyst sannsynlig mister inntekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer