DEBATT

Klimakampen

Er MDG en sekt?

Ifølge MDG finnes det bare én sannhet i klima- og miljøsaken, og den er det MDG som ivaretar.

SLUTT MED FANATISMEN: MDG må legge av seg sin rettroenhet og fanatisme og innse at sekterisme og dommedagsprofetier ikke er veien å gå for å skape en mer rettferdig og klimavennlig verden, skriver Einar Gelius. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLUTT MED FANATISMEN: MDG må legge av seg sin rettroenhet og fanatisme og innse at sekterisme og dommedagsprofetier ikke er veien å gå for å skape en mer rettferdig og klimavennlig verden, skriver Einar Gelius. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I hele mitt yrkesaktive liv som prest har jeg kjempet mot religiøs sekterisme og fanatisme. Jeg har sett hvordan religiøse sekter i egne øyne representerer den eneste riktige sannhet – og hvordan fanatismen ofte særpreges av ekstreme meninger.

Et annet typisk trekk ved de religiøse sektene er forkynnelsen av fortapelse og endetid. Dommedagsprofetene har funnet sitt hjem i den religiøse sekterismen og skremslene om helvete og evig pine er sektenes evangelium.

De fleste sekter er utrolig ekskluderende og lite tolerante overfor annerledes troende. Sektenes ledere opphøyer seg gjerne til sannhets-guruer som fordømmer alle avvikende meninger og holdninger.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har elementer i seg som minner meg mye om en religiøs og fanatisk sekt. Det virker som at MDG alene eier sannheten om klima- og miljøsaken i vår tid. Budskapet er ekstremt og ensidig med kamp mot blant annet kjøttforbruk, bensin- og dieselbiler, økonomisk vekst, flyreiser og fortsatt olje- og gassaktivitet. De bryr seg lite om hva folket mener, men trumfer igjennom eksempelvis sykkelveier i Oslo mot bydelenes ønsker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer