DEBATT

Klimakampen

Er MDG en sekt?

Ifølge MDG finnes det bare én sannhet i klima- og miljøsaken, og den er det MDG som ivaretar.

SLUTT MED FANATISMEN: MDG må legge av seg sin rettroenhet og fanatisme og innse at sekterisme og dommedagsprofetier ikke er veien å gå for å skape en mer rettferdig og klimavennlig verden, skriver Einar Gelius. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SLUTT MED FANATISMEN: MDG må legge av seg sin rettroenhet og fanatisme og innse at sekterisme og dommedagsprofetier ikke er veien å gå for å skape en mer rettferdig og klimavennlig verden, skriver Einar Gelius. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I hele mitt yrkesaktive liv som prest har jeg kjempet mot religiøs sekterisme og fanatisme. Jeg har sett hvordan religiøse sekter i egne øyne representerer den eneste riktige sannhet – og hvordan fanatismen ofte særpreges av ekstreme meninger.

Et annet typisk trekk ved de religiøse sektene er forkynnelsen av fortapelse og endetid. Dommedagsprofetene har funnet sitt hjem i den religiøse sekterismen og skremslene om helvete og evig pine er sektenes evangelium.

De fleste sekter er utrolig ekskluderende og lite tolerante overfor annerledes troende. Sektenes ledere opphøyer seg gjerne til sannhets-guruer som fordømmer alle avvikende meninger og holdninger.

Miljøpartiet De Grønne (MDG) har elementer i seg som minner meg mye om en religiøs og fanatisk sekt. Det virker som at MDG alene eier sannheten om klima- og miljøsaken i vår tid. Budskapet er ekstremt og ensidig med kamp mot blant annet kjøttforbruk, bensin- og dieselbiler, økonomisk vekst, flyreiser og fortsatt olje- og gassaktivitet. De bryr seg lite om hva folket mener, men trumfer igjennom eksempelvis sykkelveier i Oslo mot bydelenes ønsker.

De som ytrer en viss klimaskepsis i det offentlige rom blir raskt fordømt og irettesatt som «vranglærere». Ifølge MDG finnes det bare én sannhet i klima- og miljøsaken, og den er det MDG som ivaretar.

Men det verste med MDGs sekterisme er skremselspropagandaen og dommedagsprofetiene de grønne politikerne bedriver. Her går de de religiøse sektene en høy gang i å skremme folk med både jordens undergang og fortapelse.

GÅR HARDT UT: MDG-leder Une Bastholm går hardt ut mot Senterpartiet-leder Trygve Slagsvold Vedum. Vedum slår tilbake. Video: MDG / Dagbladet TV Vis mer

Jeg har lenge argumentert for at religiøs sekterisme og fanatisme må erstattes av åpenhet, toleranse og mangfold. Det finnes ikke bare én sannhet og én vei, og ingen kan skremmes til tro og overbevisning.

Jeg vil utfordre MDG til å legge av seg sin rettroenhet og fanatisme og innse at sekterisme og dommedagsprofetier ikke er veien å gå for å skape en mer rettferdig og klimavennlig verden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer