<strong>KRITIKKVERDIG:</strong> Utenriksminister Wang Yi og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under Kina-besøket i Norge 27. august. - At undertrykkelsen av uigurene ikke tok mer plass på dagsorden, er svært bekymringsfullt og kritikkverdig fra et humanitært synspunkt, skriver innsenderen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITIKKVERDIG: Utenriksminister Wang Yi og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under Kina-besøket i Norge 27. august. - At undertrykkelsen av uigurene ikke tok mer plass på dagsorden, er svært bekymringsfullt og kritikkverdig fra et humanitært synspunkt, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

DEBATT

Kina og uigurene

Er vi handlingslammet?

Kinas begår daglig grove menneskerettighetsbrudd mot uigurene. Det er en tvangsassimilering av etniske og religiøse minoriteter. Kan verdenssamfunnet la det skje?

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Samia Boutakhrit
Samia Boutakhrit Vis mer

Når vi lærer om grusomme ting som skjedde i historien – enten det er holocaust eller folkemordet i Rwanda, spør man seg ofte hvorfor ingen handlet. «Hvordan kunne verden la det skje?» er et velkjent spørsmål jeg som lektor ofte får høre i klasseromsdiskusjoner.

Spørsmålet er hva gjør vi i dag? Systematisk undertrykkelse av folkegrupper skjer fortsatt. Så lenge mennesker ikke aktivt søker og tilegner seg kunnskap om hva som skjer rundt om i verden, er det vanskelig å mobilisere til handling. Vi som bor i velstående land, som Norge, hvor alle forutsetninger ligger til rette for å tilegne, informere og mobilisere, bør være et steg foran.

I Kina, i provinsen Xinjiang blir grove menneskerettighetsbrudd begått daglig mot uigurene – en muslimsk minoritet. Kinesiske myndigheter plasserer uigurer, og andre de mistenker for å være muslimer, i interneringsleirer hvor formålet er å renske deres religiøse og kulturelle røtter.

Amnesty International har slått fast at det er snakk om mistenkeliggjøring, systematisk undertrykking, mishandling og tortur. Ifølge en fersk rapport fra Jamestown Foundation (Zenz, 2020) avsløres det hvordan tvangssteriliseringer og tvangsaborter er blant de urovekkende virkemidlene som blir benyttet.

NEKTET: Kinas utenriksminister nektet å vedgå at coronaviruset oppsto i Kina. Video: Regjeringen.no Vis mer

Seint i august besøkte Kinas utenriksminister Norge. At undertrykkelsen av uigurene ikke tok mer plass på dagsorden, er svært bekymringsfullt og kritikkverdig fra et humanitært synspunkt.

Spesielt viktig var det å sette dette på agendaen ettersom Norge allerede har etablert et økonomisk og kulturelt samarbeid med Kina. Kanskje vil da konsekvensene av fordømmelse og sanksjoner ha mer effekt?

Selv om man kan argumentere for at det foreligger en interessekonflikt med tanke på Norges økonomiske og kulturelle samarbeid med Kina, kan man heller ikke se bort ifra hvordan Kinas behandling av minoriteter kommer i konflikt med Norges liberale prinsipper.

1. september 2020 forsøker Søreide å forklare seg overfor Dagbladet, og svarer på kritikken hun har fått i forbindelse med besøket fra Kinas utenriksminister. Hun påpeker blant annet at hun har uttrykt bekymring overfor det som skjer i både Hongkong og Xinjiang. Å «uttrykke bekymring» er vel og bra, men det er strengt tatt ikke ensbetydende med handlingskraft.

Både FN og resten av det internasjonale samfunnet har sviktet. Det er ikke nok å fordømme med ord. Da Kina kjøpte olje fra Iran, var USA raskt ute med å sanksjonere Kina. Når over 1 millioner holdes i interneringsleirer uten lov og dom, er det ikke like lett å iverksette sanksjoner.

Det er tydelig at land som USA og Storbritannia frykter for egne interesser dersom forholdet til Kina blir turbulent. Det er her vi som innbyggere av et liberalt og demokratisk land kan være enda tydeligere overfor våre stater hvor vi står i kampen mot menneskerettighetsbrudd.

Flere kilder: Holm. 2019. ”Slik forsvarer Kina massearrestasjon av muslimske uigurer”: https://www.nrk.no/urix/slik-forsvarer-kina-massearrestasjon-av-muslimske-uigurer-1.14785414

Thygeson. 2017. Norge-Kina: ”Fra isfront til tøvær”: https://www.nupi.no/Skole/HHD- Artikler/2017/Norge-Kina-Fra-isfront-til-toevaer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer