DEBATT

Kina og uigurene

Er vi handlingslammet?

Kinas begår daglig grove menneskerettighetsbrudd mot uigurene. Det er en tvangsassimilering av etniske og religiøse minoriteter. Kan verdenssamfunnet la det skje?

KRITIKKVERDIG: Utenriksminister Wang Yi og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under Kina-besøket i Norge 27. august. - At undertrykkelsen av uigurene ikke tok mer plass på dagsorden, er svært bekymringsfullt og kritikkverdig fra et humanitært synspunkt, skriver innsenderen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITIKKVERDIG: Utenriksminister Wang Yi og utenriksminister Ine Eriksen Søreide under Kina-besøket i Norge 27. august. - At undertrykkelsen av uigurene ikke tok mer plass på dagsorden, er svært bekymringsfullt og kritikkverdig fra et humanitært synspunkt, skriver innsenderen. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Når vi lærer om grusomme ting som skjedde i historien – enten det er holocaust eller folkemordet i Rwanda, spør man seg ofte hvorfor ingen handlet. «Hvordan kunne verden la det skje?» er et velkjent spørsmål jeg som lektor ofte får høre i klasseromsdiskusjoner.

Spørsmålet er hva gjør vi i dag? Systematisk undertrykkelse av folkegrupper skjer fortsatt. Så lenge mennesker ikke aktivt søker og tilegner seg kunnskap om hva som skjer rundt om i verden, er det vanskelig å mobilisere til handling. Vi som bor i velstående land, som Norge, hvor alle forutsetninger ligger til rette for å tilegne, informere og mobilisere, bør være et steg foran.

I Kina, i provinsen Xinjiang blir grove menneskerettighetsbrudd begått daglig mot uigurene – en muslimsk minoritet. Kinesiske myndigheter plasserer uigurer, og andre de mistenker for å være muslimer, i interneringsleirer hvor formålet er å renske deres religiøse og kulturelle røtter.

Amnesty International har slått fast at det er snakk om mistenkeliggjøring, systematisk undertrykking, mishandling og tortur. Ifølge en fersk rapport fra Jamestown Foundation (Zenz, 2020) avsløres det hvordan tvangssteriliseringer og tvangsaborter er blant de urovekkende virkemidlene som blir benyttet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer