KOMMENTARER

Ap-landsmøtet og abort:

Erna åpnet Pandoras krukke

Nå kan abortloven endres igjen og igjen.

Erna åpnet Pandoras krukke
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hvis Arbeiderpartiet lørdag vedtar at partiet vil utvide retten til selvbestemt abort, blir det sannsynligvis norsk politikk. Da vil kvinner som vil ta abort mellom 12. og 18. uke, slippe å møte i nemnd. Hvis det skjer, kan kvinnene paradoksalt nok takke KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad og Høyre-leder Erna Solberg for det.

I mer enn 40 år sto abortloven urørt. Den var sannsynligvis verdens mest vellykkede, Norge hadde et lavt og stadig synkende antall aborter. Loven fra 1978 er et kompromiss som balanserer kvinners rett til selvbestemmelse med fosterets rettsvern, og kampen for disse rettighetene var hardt kjempet fram. Derfor var også loven i så mange år nær urørlig.

En juninatt for snart to år siden endret dette. Da Erna Solbergs regjering tvang gjennom en innstramming, ble loven endret for første gang på 41 år. Endringen har ikke ført til færre aborter, men at flere kvinner må møte i nemnd.

Aldri har demonstrasjonstogene 8. mars vært større enn under Erna Solbergs regjering. Før innstrammingen om fosterreduksjon foreslo regjeringen både reservasjonsrett for leger og at sykdom hos fosteret ikke skal gi rett til seinabort. Disse forslagene fikk heldigvis ikke flertall.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer