KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Erna går tungt i Lysbakken

Høyre går på en solid smell, og SV bykser fram på Dagbladets ferske partibarometer. Løpet virker kjørt for Erna, og Lysbakken seiler opp som en avgjørende rødgrønn maktfaktor.

BRØYTER SEG FRAM: SV-leder Audun Lysbakken ser ut til å kunne bli valgets store vinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
BRØYTER SEG FRAM: SV-leder Audun Lysbakken ser ut til å kunne bli valgets store vinner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Tendensene i målingene de siste par ukene har vært interessant å følge. Var det likevel håp for gjenvalg for Erna Solberg? Enkelte ting kunne peke i den retning. Rødt og MDG har vært på vei nedover etter en god start under valgkampen, og kan risikere å havne under sperregrensa. Arbeiderpartiet (Ap) har slitt med å styrke seg på målingene, Senterpartiet (Sp) har falt brutalt, og vil egentlig SV gjøre det så godt? Med et Høyre på over 23 prosent, Frp på 13 og både KrF og Venstre over sperregrensa, kunne det holde.

Dagens måling fra Ipsos for Dagbladet slår beina under denne drømmen, og den bekreftes av utviklingen i flere andre målinger denne uka.

RETT PÅ SAK: I Dagbladets valgbod måtte Trygve Slagsvold Vedum, Senterpartiet, svare direkte på spørsmål fra programleder Steinar Suvatne. Video: Valgboden / Dagbladet TV Vis mer

Med 17 prosent oppslutning i vår måling er dette faktisk den laveste oppslutningen Høyre har fått hos Ipsos siden høsten 2009. Før stortingsvalget det året fikk partiet 14,5 prosent oppslutning, men endte på 17,2 prosent i valget. Siden har partiet ligget over dette nivået.

En skal ikke utelukke at partiet kan sprette litt opp igjen de neste dagene. Før stortingsvalget i 2017 målte Ipsos Høyre til 23,3 prosent, mens de oppnådde 25 blank i valget. Statsministeren har format til å kunne mobilisere de siste dagene. At pilene peker nedover for Høyre i snittet av målingene, gjør likevel sannsynligheten svært liten for at løftet blir stort nok.

Hva skjedde?

Hvis Høyre skulle ende opp med et valgresultat på 17 prosent, vil det være en fiasko for Erna Solberg. Seinest i februar i år lå partiet på nesten 26 prosent i snittet av målingene. Hvis en skal peke på én avgjørende faktor, er det at Høyre gikk til valg på å «få fart på Norge». Tall for sysselsetting og økonomisk opphenting har gitt Høyre grunnlag for å hevde at det arbeidet allerede var i gang. Økende smitte og utsatte gjenåpninger har nok likevel ført til at budskapet ikke har fått feste i valgkampen. Strategien har slått feil.

Det var kanskje noe av grunnen til at regjeringen, med Høyres finansminister Jan Tore Sanner i spissen, spilte ut et wild card i forrige uke. Lanseringen av ny oljeskatt, før høringsnotatet var klart, har blitt tolket som et valgkamputspill som kanskje kunne gi Høyre et løft. Mye har handlet om klima disse siste ukene. Et Høyre på jakt etter de såkalte «lillavelgerne» i innspurten (de som ligger mellom Ap og H), hadde berettiget tro på at en forsiktig innstramming av oljeskatten kunne lokke til seg sentrumsvelgere.

Litt over ei uke seinere kan vi slå fast at det ikke lyktes. Kanskje snarere tvert imot.

Høyre er også utsatt for lekkasje til regjeringspartnerne KrF og Venstre, som begge gjør det godt i Dagbladets nye måling. Med begge partier faretruende nær sperregrensen kan taktisk stemmegivning fra Høyre-velgere bli utslagsgivende. I motsetning til i 2017 hjelper det likevel ikke borgerlig side totalt sett, fordi Høyre ikke har noen velgere å miste.

Valgkampens store vinner ser ut til å kunne bli Audun Lysbakken. I denne målingen er SV nesten jevnstore med Senterpartiet. Det ville nok ingen turt å spå på forhånd. Fra å ha ligget ganske jevnt høyt i lang tid, på rundt 7-8 prosent i snittet av målingene, har SV gått klart fram de siste ukene. Ipsos målte partiet til 6,6 prosent i juni, 9,7 prosent i august, og 11,8 prosent nå i september.

Hvis dette oppsiktsvekkende høye tallet matches i valget, vil det få stor betydning inn i eventuelle rødgrønne regjeringsforhandlinger. Senterpartiet har nok sett for seg å kunne diktere forutsetningene i en rekke omdiskuterte natur-, miljø- og klimaspørsmål. Med dette resultatet vil SV måtte få betydelige gjennomslag.

Med MDG og Rødt over sperregrensa ser vi dessuten at valgvinden blåser vind i seilene til mer radikal klima- og fordelingspolitikk. Distriktskortet er enten utslitt etter lang tids bruk fra Trygve Slagsvold Vedum, eller har mistet verdi fordi andre partier har justert kursen.

Jonas Gahr Støres store hodepine – at trepartisamarbeidet Ap, SV og Sp ikke oppnår flertall – verker likevel videre. Partiene er to mandater unna flertall i denne målingen, i forrige fikk de akkurat nok – 85. Når stemmene telles opp mandag, er det her den store spenningen ligger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer