KOMMENTARER

Coronaviruset:

Erna humper opp og ned

Regjeringen stenger ned. Og den åpner opp. I måned etter måned. Hver gang er begrunnelsen den samme: Restriksjonene virker så godt at de kan legges bort. Inntil neste tilbakeslag. Nå skjer det igjen.

ÅPNER: Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB
ÅPNER: Statsminister Erna Solberg under en pressekonferanse om coronasituasjonen. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 118 000 +320
innlagt127 +15
døde 757
påvist smittet 161 000 000+725.3K
døde 3 340 000 +13.1K
Se mer

Erna Solbergs coronastrategi er fast i sin inkonsekvens. Alle skal humpe opp og ned etter de siste avlesningene av nasjonens febertermometer. Vi inviteres til å se mot sola og våren mens det slingrer i restriksjonene. Nå kommer første fase av nasjonens gjenåpning som ble proklamert for en uke siden.

Riktignok gjelder det bare nasjonen minus Oslo, store deler av Østlandet og kommuner med høyt smittenivå. Godt og vel en tredel av befolkningen må fremdeles belage seg på en streng tilværelse. Men det er dårlige nyheter nok til alle.

GRADVIS GJENÅPNING: Statsminister Erna Solberg om de nye tiltakene som skal gjelder fra 16. april. Video: Regjeringen Vis mer

Johnson & Johnson skulle etter planen levere en vaksine som kan fullvaksinere rundt en million nordmenn. Nå utsetter firmaet utrullingen i Europa. Årsaken er usikkerhet om farlige bivirkninger av samme slag som stanset vaksinen fra AstraZeneca: Sjeldne blodpropper og et lavt antall blodplater.

Det kan forsinke hele vaksineprogrammet med åtte til tolv uker. Under presentasjonen på pressekonferansen tirsdag ble dette forholdet ikke nevnt av Erna Solberg eller statsrådene. Det var først på spørsmål fra mediene at det nye tilbakeslaget ble kommentert. Slik er regien lagt opp når myndighetene skal informere oss.

Det er et tilbakeskritt fra den åpenhet vi ellers har sett, f. eks. da det skjedde dødsfall som kunne knyttes til vaksinen fra AstraZeneca. Utsettelsen, eller en mulig avlysning, av vaksinen fra Johnson & Johnson er ingen detalj når Norge skal gjenåpnes.

Tvert i mot kan det berøre hele tidsplanen for vaksinering, som er en av tre søyler åpningen bygger på. De andre er smittenivå og sykdomssituasjon og kapasiteten på sykehusene.

Det er nokså beskjedne lettelser som ligger inne i regjeringens nye bestemmelser. To meter blir til en. Det blir anledning til å skjenke alkohol til mat fram til klokka 22.00. Kultur- og idrettsarrangementer blir likestilte og studentene får lettere adgang til campus.

Det kan bli åpning for toppfotballen, som omtrent har samme status som rikets sikkerhet.

Når Erna Solberg humper opp og ned vil kritikerne stille spørsmål om hvilken miks av kriterier regjeringen bygger avgjørelsene på. De medisinske er selvsagt grunnleggende, skjønt tolkningen av slike data er uklar. Derimot sies det som regel lite om forholdet mellom smittevern og hensynet til økonomi og arbeidsplasser.

Balanseringen har gått bra til nå, særlig om vi sammenlikner med en del andre land. Samtidig røper svakhetene når det gjelder innreise og importsmitte at den borgerlige regjeringen lytter nøye til næringslivets behov.

Nå kommer det nye lettelser på dette området. Ordningen med arbeidsinnvandring for spesialister og viktige fagfolk blir utvidet. Det blir neppe godt mottatt av opposisjonen. For ikke å snakke om Oslos byrådsleder Raymond Johansen som lenge har tordnet mot regjeringens lemfeldighet når det gjelder importsmitte.

Den nokså amputerte og forsiktige gjenåpningen er omgitt av mange mørke skyer. Her er noen:

  • USA har satt vaksinen fra Johnson & Johnson på vent og firmaet har stanset lanseringen og distribusjonen i Europa. Denne vaksinen krever bare ett stikk og er viktig for tempoet i vaksineringen, ikke minst internasjonalt.
  • Det sørafrikanske viruset har krevd sine første dødsoffer i Norge. I Steinkjer er det oppdaget en variant som trolig er av California-typen. Det antas å være 20 prosent mer smittsomt enn den første virusvarianten.
  • Det meldes stadig om at pasienter på norske sykehjem dør eller blir smittet på nytt etter at de har fått full vaksinedose.
  • Selv om smittetallene i Norge har gått noe ned etter påskerestriksjonene, er nivået fortsatt høyt og ikke under kontroll. Det pågår nye og alvorlige smitteutbrudd blant annet i Steinkjer, Brønnøy og Kristiansand.
  • Smittesituasjonen i Sverige er forverret. Siden fredag har over 19 000 personer fått påvist coronasmitte. I samme periode døde 39 personer. I Tyskland vil Angela Merkel foreslå en ny lov som åpner for nasjonale bestemmelser om portforbud.
  • Internasjonalt øker smitten. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) ble det påvist 4,4 millioner nye smittetilfeller i forrige uke som er en økning på ni prosent. Antall døde gikk opp med fem prosent.

Norge er et land med en særdeles utadvendt økonomi og stor mobilitet i befolkningen og reisemønstrene. Derfor kan vi ikke bygge coronastrategien bare på innenlandske forhold. Oppstår det en ny virusvariant på den andre siden av kloden, vil den være i Norge etter kort tid.

Regjeringen bør være åpen om truslene mot gjenåpningsplanen og forberede befolkningen tydelig på at det kan skje tilbakeslag. Nyheten om Johnsen & Johnsen kom på samme dag som Erna Solberg lanserte de første lettelsene. Det forteller oss hvor skjør enhver plan er.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer