KOMMENTARER

Corona-tiltakene:

Erna kjører i grøfta. Igjen

Enda en gang må det gjøres endringer i coronarestriksjoner, advarsler og tidsplaner. Det begrunnes med truslene fra Delta-viruset.

UTSETTER: Erna Solberg kunne under dagens pressekonferanse fortelle at regjeringen ikke ønsker å gå videre til seg fire i gjenåpningen av Norge helt ennå. Video: Regjeringen. Foto: NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringens coronapolitikk begynner å likne fyllekjøring. Bilen holdes strakt på veien en stund, men ender så i grøfta. Opp igjen, og så gjentas mønsteret. Restriksjonene kommer og går i raskt tempo, ofte med regler som er komplekse og juridisk tvilsomme. Det er krevende å henge med i svingene.

Det nærmer seg valg og Erna Solberg, og regjeringen har et sterkt behov for å vise smørsiden opp. Det var nok en av grunnene til at det ble lansert en særdeles omfattende gjenåpning 18. juni. Trinn tre tok opp i seg elementer fra trinn fire og sendte gledesbølger gjennom folket.

Nå tråkker Erna Solberg på bremsen. Planen var at barnehager, SFO og skoler skulle åpne på grønt nivå etter sommerferien. Nå sier regjeringen at kommunene må forberede gult nivå.

Det neste steget i gjenåpningen blir satt på vent og kan tidligst skje i slutten av juli eller begynnelsen av august. Statsministerens begrunnelse er tydelig:

«Risikoen med en for rask gjenåpning er at deltavarianten kan forårsake en bølge nummer fire i den uvaksinerte delen av befolkningen, i grupper som bare har fått en dose, og i sårbare grupper med svakere immunforsvar».

Regjeringen velger altså å vente med trinn fire i gjenåpningen for å se hvordan den muterte deltavarianten påvirker smittesituasjonen. Det er åpenbart nødvendig, og derfor realistisk og fornuftig politikk.

Derimot er det all grunn til å stille spørsmål om hvorfor denne erkjennelsen kommer nå. Da regjeringen åpnet opp for fjorten dager siden, var deltaviruset en trussel som var godt kjent, og smitten var etablert i Norge.

Samtidig med gjenåpningen uttalte helseminister Bent Høie at Delta etter hvert ville dominere smitten i Norge. Folkehelseinstituttet (FHI) vurderte faren for spredning som høy. På dette tidspunktet hadde flere land med høy vaksineandel varslet utsettelse av gjenåpningsplaner.

Så begynte regjeringen å skli. I forrige uke gikk Bente Høie ut i VG og varslet at gjenåpningen trolig ville bli satt på vent på grunn av den mer smittsomme deltavarianten:

«Med den usikkerheten som er knyttet til deltavarianten, vil min prioritering være å unngå å ta et steg tilbake i sommermåneden juli, framfor å ta et steg fram».

Det var bekreftelsen av dette som ble formalisert av statsministeren på pressekonferansen mandag. Blant annet ny usikkerhet rundt skolene og overgang til trinn fire med mer normalitet. Det er vanskeligere å forstå at regjeringen samtidig åpner for lettelser når det gjelder reiser, også for arbeidstakere innenfor EØS-området.

Mandag ble det meldt om 35 000 reisende på Gardermoen. Ullensaker kommune innførte påbud om bruk av munnbind på flyplassen. Det er åpenbart at mange har tatt regjeringen på ordet da restriksjonene ble lettet for fjorten dager siden, og ordningen med coronasertifikater kom i gang.

De nye lettelsene virker ikke særlig logiske når regjeringens mål nå er å forsinke deltasmitten mens resten av befolkningen vaksineres. Det er uunngåelig at den store økningen i arbeids- og feriereiser vil øke smittepresset.

Forklaringen ligger nok i ett ord som ikke nevnes så ofte: Politikk. Valgkampen er i gang og alle partier forsøker å gjøre seg lekre. Å gi folket mulighet til en god sommer etter et år bak et mykt gitter, er en mulighet ingen regjering ville gitt fra seg.

En pandemi krever en politikk som bygger på faglige, medisinske råd. Det er uansett politikk det dreier seg om. Nesten alle prioriteringer og avgjørelser handler om politiske føringer og etiske avveininger. Det er altså ikke noe galt i at regjeringen driver politikk også på dette området. Noe annet ville vært absurd.

Samtidig er det nødvendig med en kritisk forståelse av drivkreftene i denne politikken. Regjeringens bruk av gass og brems når det gjelder restriksjoner og gjenåpning, er et godt eksempel på det. Imellom er den politiske egeninteressen nokså tydelig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer