KOMMENTARER

Erna nøler, men har pisk bak ryggen

Smitten eksploderer, men Erna Solberg fortsetter å nøle. I stedet for nasjonale tiltak overlater hun ansvaret til kommunene. Samtidig har statsministeren en pisk bak ryggen.

REDEGJORDE: Statsminster Erna Solberg (H) redegjorde i dag om coronasituasjonen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
REDEGJORDE: Statsminster Erna Solberg (H) redegjorde i dag om coronasituasjonen i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Norge har dårlig tid, men regjeringen har ikke noe hastverk med å innføre strengere nasjonale tiltak mot coronasmitten. I stedet skal kommunene fortsette som bolverk mot farligere og mer aggressive virus. Hvis kommunene svikter i denne jobben, eller viruset overmanner kapasiteten, vil regjeringen likevel gripe inn med en lang rekke tiltak.

Det er en defensiv strategi i en situasjon som blir mer alvorlig for hver dag som går. Ifølge statsministeren øker smitten i åtte av ti fylker. 70 prosent av økningen skjer i Oslo der det muterte viruset nå er helt dominerende. Det er de yngste (13 - 19 år) som rammes hardest. Deretter følger aldersgruppen 20 - 39.

Barn og unge har vært prioritert når det gjelder lettelser i tiltak og innstramminger. De er ikke særlig prioritert når det gjelder beskyttelse. I dag finnes det ingen godkjent vaksine for personer under 18 år. Det omfatter rundt en million mennesker. Samtidig er de yngste blitt de viktigste smittesprederne.

Hvis R-tallet holder seg på dagens nivå vil vi om 75 dager ha femti ganger flere smittede pr. dag, sa Erna Solberg i Stortinget tirsdag. Ut fra dagens smittenivå vil dette bety at det bare i Oslo vil være 15 000 som smittes hver dag. Det sier seg selv at i en slik situasjon bryter både helsevesenet og andre samfunnsfunksjoner sammen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer