KOMMENTARER

IS-kvinnen:

Erna stoppet returen

Vanligvis holder politikere seg unna enkeltsaker. Med kvinnene som dro til Syria, er det motsatt.

SKREV BREV: Tiltaltes tidligere advokat fikk et brev fra statsministeren. Erna Solberg skrev at regjeringen hadde forståelse for at dette var en krevende situasjon, men at den ikke hadde noen enkel løsning. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKREV BREV: Tiltaltes tidligere advokat fikk et brev fra statsministeren. Erna Solberg skrev at regjeringen hadde forståelse for at dette var en krevende situasjon, men at den ikke hadde noen enkel løsning. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Politikere holder vanligvis en armlengdes avstand til saksbehandling i embetsverket og vegrer seg for å kommentere enkeltsaker. Det er det gode grunner til. Stortinget skal lage lover og regjeringen skal utøve overordnet makt over embetsverket – som igjen skal drive saksbehandling. I asylsaker praktiserer de fleste politikere denne regelen strengt. Hvis enkeltskjebner ikke tåler møtet med systemet, er det systemet som må endres politisk.

I den betente situasjonen rundt de norske kvinnene og barna i flyktningleiren al-Hol i Syria er situasjonen motsatt. Embetsverket var klare til å bistå de nå tiltalte IS-kvinnen i Oslo tingrett, men partipolitisk strid internt i regjeringen gjorde det umulig. Onsdag kom det også fram i retten hvordan statsminister Erna Solberg personlig involverte seg i saken.

Denne uka har vitner og avspilte lydopptak i rettssaken mot den terrortiltalte kvinnen kastet nytt lys over kontakten hun hadde med hjemlandet mens hun var i Syria. 30-åringens omtale av tilværelsen på telefon til venninner i Norge kan ha bidratt til at flere av dem valgte å reise etter. Men bevisførselen viser også tydelig at hun har kjempet en desperat kamp for å komme hjem.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer