KOMMENTARER

Dagbladet mener:

Ernas fikenblad

Erna Solberg hevder hun ikke ønsker nullskattytere i Norge, men har i over ti år ikke klart å svare på hvordan hun skal få det til samtidig som hun fjerner formuesskatten på aksjer.

MÅ SVARE: Høyre-leder Erna Solberg må svare på hvordan hun skal unngå at Norge får flere nullskatteytere. Foto: Ole Berg Rusten / NTB
MÅ SVARE: Høyre-leder Erna Solberg må svare på hvordan hun skal unngå at Norge får flere nullskatteytere. Foto: Ole Berg Rusten / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Multimilliardær Kjell Inge Røkke har pakket sakene sine og reist til Sveits. Med seg tar han en formue på over 36 milliarder kroner, ifølge tidsskriftet Kapital.

Det gjør at han slipper å betale formuesskatt av verdiene sine, og det har forutsigbart nok satt i gang en ny debatt om hvorvidt formuesskatten bør fjernes eller ikke.

Formuesskatten har, i likhet med alle andre skatter, noen uheldige effekter. Likevel bør den bestå. Det er ikke sikkert at dagens modell er den mest perfekte måten å drive med økonomisk omfordeling på – det bør også tilhengere av en form for formuesskatt erkjenne. At vi bør ha en form for formuesbeskatning mener vi likevel er hevet over tvil.

Formuesskatten er nemlig, sammenliknet med andre skatter, lite skadelig for verdiskapningen i Norge. Samtidig sørger den for omfordeling, hindrer nullskattytere og finansierer vår felles velferd.

Skattebyrden er heller ikke så stor. Norge ligger under det gjennomsnittlige nivået på skatteinntekter fra arv og eiendom i OECD.

I mange år har Høyre og Erna Solberg kjempet en innbitt kamp mot den, blant en del, utskjelte skatten. Samtidig som Solberg lover å fjerne formuesskatten på aksjer, sier hun at hun ikke vil lage et system der Norge får flere nullskattytere. Løftet lanserte hun for over ti år siden, og hun gjentok det sist i valgkampen i fjor høst.

Alle disse åra har gått, og Høyre har fortsatt ikke klart å lansere en modell for hvordan man skal hindre flere rike å bli nullskattytere samtidig som de fjerner formuesskatten for aksjer.

Høyre bruker rett og slett forbeholdet om nullskattytere som et fikenblad. Samtidig som de gjentar det budskapet, uthuler de skatteinngangen og omfordelingen fra folk med svært høye formuer.

Hvis Høyre virkelig ikke vil ha flere nullskattytere i Norge, bør de gjøre alvor av løftet sitt om å finne en ny skatt som ikke lar de aller rikeste slippe unna.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer