LEDER

Ernas siste julehilsen

Erna oppsummerte det politiske året, men det var to ting som manglet: SMS-skandalen, og de skrøpelige mulighetene for gjenvalg.

ERNA SOLBERGS JUL: Statsministeren holdt i går sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
ERNA SOLBERGS JUL: Statsministeren holdt i går sin halvårlige, oppsummerende pressekonferanse: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Erna Solbergs halvårlige, oppsummerende pressekonferanser er en klassisk distanse hvor statsministeren presenterer sin politiske skryteliste, og serverer en kortversjon av rikets tilstand – sett gjennom borgerlige regjeringsbriller.

VAKSINE: Statsminister Erna Solberg (H) sier den første vaksinen vil kunne settes i Norge i romjula. Likevel varsler hun omfattende smittevernstiltak helt fram til påske. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV Vis mer

Denne gangen sto naturligvis pandemien i fokus. Solberg kan med rette si at den er håndtert ganske godt av norske myndigheter, og har statistikk å vise til som bekrefter det. Lave smittetall, lave dødstall og en gjennomgang fra OECD som viser at Norge er blant landene som har taklet coronakrisa best. Vi har kommet relativt godt ut av det både når det gjelder helse og økonomi.

Men det var to forhold statsministeren ikke nevnte i sin fyldige gjennomgang, som er mindre hyggelige for Solberg og regjeringen – SMS-skandalen der Norsk Industri øvet press for å endre innreisekarantene for utenlandsk arbeidskraft, og de skrøpelige sjansene for gjenvalg.

Utelatelsen av SMS-skandalen var kanskje den mest påfallende, spesielt siden hun hadde godt innøvde svar da pressen etter gjennomgangen pepret henne med spørsmål om saken. Erna Solberg kom både med åpenbare unnamanøvre, forsiktig formulert korrigering av tidligere bommerter fra helseminister Bent Høie, og hun etablerte saken som en beslutning hele regjeringen står bak. Statsministeren tok dermed eierskap til saken.

Det vi hørte var trolig omrisset av forsvarsstrategien regjeringen vil bruke når saken skal opp i Stortinget over nyttår. Det kan bli en hard batalje.

De skrøpelige mulighetene for borgerlig valgseier til høsten, er det ikke så rart Solberg forbigikk i stillhet. På spørsmål fra NRK om det ikke var naivt å tro at de fire borgerlige partiene ville holde sammen så lenge uten å sprekke, ga Solberg et overraskende svar. Det lød litt som et poeng vi vil finne igjen i hennes politiske memoarer: Hvis de fire partiene hadde gått sammen i regjering helt fra starten, i 2013, kunne de kanskje unngått å bygge opp så mange konflikter seg imellom.

Hun sammenliknet også Frps situasjon nå, med KrFs situasjon i 2017. Den var som kjent umulig. De gikk til valg på samarbeid med Høyre og Venstre, og utelukket Frp. Likevel gikk de i regjering, etter en opprivende intern konflikt om veivalg. Frp står nå i praksis ved inngangen til det samme.

Det er aldri rolig rundt Erna i den borgerlige blokken, og det er grunn til å spørre om det er nok krefter igjen i den til at hun kan stå og oppsummere på samme plass om ett år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer