Erna Solbergs siste stikk er å straffe uføre mennesker som kan jobbe litt ved siden av trygda. I snart to tiår har den såkalte arbeidslinja vært grunnplanken i norsk sosialpolitikk.
Vekslende regjeringer har fortalt syke, uføre og trygda mennesker at det «alltid skal lønne seg å jobbe», og at derfor ikke er forsvarlig å øke satsene i sosialhjelp, uføretrygd, arbeidsavklaringspenger eller bostøtte.
Ikke minst har Erna Solberg og hennes nylig avgåtte regjering vært opptatt av arbeidslinja. Høyre har de siste åra vist en usvikelig tro på at kutt i sosiale ytelser vil ha en nærmest helbredende effekt på syke mennesker, og at kutt i for eksempel arbeidsavklaringspenger vil få flere i arbeid.
Det kommer derfor som et sjokk på mange at Solberg på vei ut av regjeringskontorene nå har foreslått et kutt som straffer syke mennesker for å jobbe. Fram til nå har uføretrygda mennesker hatt lov til å tjene i overkant av 40.000 kroner uten å tape trygd. Slik har syke og skadde mennesker med såkalt restarbeidsevne hatt mulighet til å påta seg små, overkommelige jobber i ny og ne, uten å tape penger på det.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger