DEBATT

Yrkesfag:

Ernas skolebløff

Samtidig som Erna Solberg ønsker seg flere yrkesfagarbeidere, går tallene på elever som søker yrkesfag ned. Det er ikke bare et holdningsproblem, det handler også om at fagutdanninger koster flesk.

MÅ PUNGE UT: Det må bli slutt på Ernas skolebløff. Politikerne må punge ut mer for å gjøre skolen gratis, skriver artikkelforfatterne. Her taler Erna Solberg til elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MÅ PUNGE UT: Det må bli slutt på Ernas skolebløff. Politikerne må punge ut mer for å gjøre skolen gratis, skriver artikkelforfatterne. Her taler Erna Solberg til elever på Lakkegata skole i Oslo på første skoledag i fjor. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Samtidig som Erna Solberg ønsker seg flere yrkesfagarbeidere, går tallene på elever som søker yrkesfag ned. Det er ikke bare et holdningsproblem, det handler også om at fagutdanninger koster flesk.

Nylig kunne vi lese at yrkeselever må ut med 10.000 kroner for å dekke nødvendig skoleutstyr. Fagre ønsker om flere fagarbeidere veier ikke opp for statsministerens skolebløff.

Skolen har aldri vært gratis. Selv om norske familier ikke betaler for skoleplass, betaler de for skolemat, sekk, gymklær, ekstra godteri på avslutninger og mye mer. I et samfunn der stadig flere barn vokser opp i fattige familier, går økende kostnader ut over dem som har minst fra før av. Faktisk har tallet på barn som vokser opp i fattigdom økt hvert eneste år i periodene Solberg har regjert. Forskjellene øker på statsministerens vakt.

I Redd Barnas rapport «Alt koster penger» (2020) er dette veldokumentert. På spørsmål om det er noe barna trenger til skolen eller aktiviteter tilknyttet skolen som koster penger, svarer 76 prosent ja. Det er særlig skolemat og utstyr som trekkes fram som kostnader som synliggjør hvem som er fattige i dagens skole.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer