DEBATT

Corona-pandemien

Ernas suksessoppskrift

Coronakrisen har vist at et effektivt lederskap mot pandemien er avhengig av folkets vilje og tillit. En dansk forsker kaller dette «det interaktive politiske lederskap».

LEDERIDEAL?: Det interaktive lederskap baner vei for en mer ekspert- og konsensusorientert styring. Statsministrene Erna Solberg og Mette Frederiksen er blant dem som i stor grad har involvert eksperter i denne krisen, skriver innsenderen. Her er de to under nordisk sommermøte i fjor der Islands statsminister Katrin Jakobsdottir (t.v.) var vert Foto: Naina Helén Jåma / TT / NTB
LEDERIDEAL?: Det interaktive lederskap baner vei for en mer ekspert- og konsensusorientert styring. Statsministrene Erna Solberg og Mette Frederiksen er blant dem som i stor grad har involvert eksperter i denne krisen, skriver innsenderen. Her er de to under nordisk sommermøte i fjor der Islands statsminister Katrin Jakobsdottir (t.v.) var vert Foto: Naina Helén Jåma / TT / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

På tross av nylige restriksjoner og råd fra både norske og danske myndigheter, er det et faktum at de to nordiske landene er blant vinnerne av denne globale krisen. Likevel, på samme måte som i mars, lukkes det ned, og myndighetene begrenser vår frihet som vi har blitt frarøvet i et drøyt halvår.

Men faktum er at nordiske land har klart seg langt bedre enn resten av verden, hvis vi ser bort fra Sverige, som har hatt sin egen strategi. Både i form av smittespredning, dødsrate og folkets vilje til å følge myndighetenes råd, har land som Norge og Danmark lykkes bedre enn andre land i møte med pandemien. Det interaktive politiske lederskap settes på sin store prøve nå som pestens andre bølge skyller over Danmark, Norge og Europa.

I en samtale med demokratiforsker Eva Sørensen fra Roskilde Universitet, tydeliggjøres det hvorfor Norge og Danmark klarer å kontrollere pandemien bedre enn andre land. I januar 2020 ga hun ut ei bok med tittelen «Interactive Political Leadership». Der beskriver hun et lederskap som ikke har blitt navngitt før, men som har utviklet seg parallelt med det populistiske lederskap, som har vært på frammarsj i Donald Trumps USA, og i sentraleuropeiske land som Polen og Ungarn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.