DEBATT

Rettssikkerhet i Une

Ernas tomme løfter

I mer enn seks år har regjeringen lovet en bedre klageordning for utlendingssaker. Manglende oppfølging fra statsminister Erna Solberg og en stivnet praksis i Utlendingsnemnda (UNE), svekker asylsøkeres rettssikkerhet.

BEDRE SIKKERHET: NOAS oppfordrer Erna Solberg og regjeringen til å holde sitt løfte om bedre rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger. Da må UNE endre praksis og sikre reelle prosesser der asylsøkerne selv får slippe til og forklare seg, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
BEDRE SIKKERHET: NOAS oppfordrer Erna Solberg og regjeringen til å holde sitt løfte om bedre rettssikkerhet for asylsøkere og flyktninger. Da må UNE endre praksis og sikre reelle prosesser der asylsøkerne selv får slippe til og forklare seg, skriver innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Asylavtalen som Høyre og Frp inngikk med KrF og Venstre i 2014, hadde som mål å «sikre en bedre klageordning for utlendingssaker». Avtalen skulle følge opp stortingsmeldingen fra 2010, der Mæland II-utvalget kritiserte UNEs praksis og foreslo en helt ny organisering av klagebehandlingen i utlendingssaker.

UNE ble aldri omorganisert i tråd med forslagene. Men i 2012 skjedde en endring som NOAS og Advokatforeningen advarte mot: Nemndledere som inntil da hadde vært ansatt på åremål fikk fast ansettelse.

Utlendingsfeltet preges av hyppige endringer i landinformasjon, politiske vurderinger og nasjonal og internasjonal rettstilstand. Feltet krever at UNE løpende oppdaterer seg på utviklingen. NOAS anerkjenner nå som da, behovet for erfaring og kontinuitet i utlendingsforvaltningen, men vi erfarer dessverre at UNEs nemndledere over tid kan bli for opphengt i forvaltningspraksis og rutine.

Den urimelige praksisen Dagens Næringsliv har avdekket når det gjelder såkalte proformaekteskap er eksempler på at nettopp slik uriktig forvaltningspraksis har fått feste seg, til tross for at den er i strid med lovgivers intensjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer