LEDER

NRK-journalister fengslet i Qatar:

Et angrep på den frie presse

VM i Qatar er kroneksempelet på alt som er galt med utviklingen i internasjonal fotball.

ENDELIG HJEMME: Onsdag morgen landet NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Gardermoen. De var slitne, men lettet over å få komme hjem - etter nesten to døgn på glattcelle i Qatar.
ENDELIG HJEMME: Onsdag morgen landet NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Gardermoen. De var slitne, men lettet over å få komme hjem - etter nesten to døgn på glattcelle i Qatar. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Onsdag morgen landet NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani på Gardermoen. De var slitne, men lettet over å få komme hjem - etter nesten to døgn på glattcelle i Qatar. De to journalistene ble arrestert på reportasjereise i landet som skal arrangere fotball-VM neste år. Søndag dekket de seremonien der Qatar markerte at det er et år til mesterskapet starter, før de gjorde et intervju med VM-sjef H.E. Hassan Al Thawadi. Da de kom tilbake til hotellet, sto politiet og ventet. Myndighetene har offentlig bekreftet at arrestasjonen har direkte sammenheng med deres journalistiske arbeid. Politiet konfiskerte også journalistenes utstyr, som kamera og minnebrikker. Utstyret er fremdeles i Qatar.

Dette er et svært alvorlig angrep på pressefriheten.

Neste års fotball-VM i Qatar har med rette skapt bred og hard debatt. Grove menneskerettighetsbrudd er avdekket, tusenvis av gjestearbeidere har dødd under forberedelsene og det er sannsynliggjort at selve tildelingen til Qatar ble gjort på grunn av korrupsjon. Debatten om boikott eller ikke boikott har i år splittet idrettsnorge - helt fram til det norske landslaget dessverre nylig røk ut av kvalifiseringen.

Qatar-VM er del av en tendens der stadig færre demokratiske land tar seg råd til å arrangere store idrettsmesterskap, mens autoritære stater bruker sjansen til såkalt sportsvasking. De ser de store TV-begivenhetene som anledninger til positiv oppmerksomhet, rundt land som ofte må tåle kritisk søkelys. Dette er et problem for idretten.

Pressens oppgave er imidlertid klar. Som kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sa på sin pressebrief onsdag, skal journalister både dekke de sportslige begivenhetene og samtidig drive kritisk journalistikk på samfunnet rundt. Det var dette oppdraget Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani var i Qatar for å utføre. Kringkastingssjefen roste sine ansatte onsdag:

- Jeg står her med en lettelse, men også en stolthet over at NRKs medarbeidere har gjort den jobben som er forventet av dere.

Tidligere i november lovet NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt å ta opp pressefriheten i Qatar med FIFA, da fotballbladet Josimar ble truet med søksmål av VM-arrangøren i Qatar og bedt trekke en artikkel.

Denne saken er enda mer alvorlig. Vi er glade for at utenriksministeren har kalt Qatars ambassadør inn på teppet og at statsminister Jonas Gahr Støre fordømmer det som har skjedd. VM i Qatar er kroneksempelet på alt som er galt med utviklingen i internasjonal fotball.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer