LEDER

Feriepenger for sykepenger:

Et betydelig beløp

Dette er et spesielt godt tidspunkt å gjeninnføre arbeidslediges rett til feriepenger.

GODT FORSLAG: 266 000 nordmenn vil kunne møte sommeren med i snitt 12 000 kroner mer – hvis arbeidsledige igjen får rett til feriepenger. Det er, som Ap-nestleder Hadia Tajik sa i NRKs Dagsnytt Atten forleden, et betydelig beløp for en vanlig familie. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
GODT FORSLAG: 266 000 nordmenn vil kunne møte sommeren med i snitt 12 000 kroner mer – hvis arbeidsledige igjen får rett til feriepenger. Det er, som Ap-nestleder Hadia Tajik sa i NRKs Dagsnytt Atten forleden, et betydelig beløp for en vanlig familie. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Et av Regjeringen Solbergs mest smålige kutt er at de i 2015 fjernet arbeidslediges rett til feriepenger. Nå vil Arbeiderpartiet i sitt alternative budsjettet gjeninnføre denne rettigheten. Det er et forslag vi støtter.

Feriepenger til arbeidsledige har lenge vært et stridstema. Bondeviks andre regjering fjernet feriepengene, Stoltenberg-regjeringen gjeninnførte rettigheten, før altså den sittende regjering fjernet ordningen igjen. På grunn av pandemien vil dette neste år ramme langt flere nordmenn en da kuttet ble gjort.

Nedstengningen av samfunnet har store økonomiske konsekvenser. Derfor har vi økt ledighet og permitteringer i en lang rekke bransjer. Hundretusener av nordmenn vil neste sommer ha bak seg et år der de enten har mistet jobben eller vært helt eller delvis permitterte. Mange vil ha flere runder permitteringer bak seg, fordi arbeidsplassen deres er stengt ned, direkte eller indirekte av myndighetenes smitteverntiltak.

Å søke jobb er i seg selv en krevende prosess. For å få dagpenger må man være aktiv arbeidssøker, fylle ut meldekort, være fleksibel og ta de jobbene man eventuelt måtte bli tilbudt. Bransjene som sliter nå vil fortsatt ha store utfordringer i månedene som kommer. Mange vil derfor kunne gå ledige lenge. De som lykkes i å få ny jobb vil til sommeren ikke ha opptjent rett til feriepenger. Likevel vil skolene og barnehagene feriestenge, det samme gjør mange bedrifter. Når bedriften avvikler fellesferie, har de permitterte ikke rett til dagpenger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer