LEDER

Et dystert bakteppe

Emilie Enger Mehl må umiddelbart håndtere den alvorlige situasjonen på Kongsberg.

TØFF JOBB: Avtroppende regjering - her til venstre ved avgåtte justisminister Monica Mæland - begynte overleveringen til den nye samtidig som de grep fatt i situasjonen onsdag kveld. Nå er dette Emilie Enger Mehls første store oppgave. Nina Hansen / DAGBLADET
TØFF JOBB: Avtroppende regjering - her til venstre ved avgåtte justisminister Monica Mæland - begynte overleveringen til den nye samtidig som de grep fatt i situasjonen onsdag kveld. Nå er dette Emilie Enger Mehls første store oppgave. Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Ti år etter 22. juli er Utøya-generasjonen for første gang representert blant landets mektigste, med Tonje Brenna og Jan Christian Vestre på plass som ny kunnskapsminister og som nærings- og handelsminister. Sammen med justisminister Emilie Enger Mehl er de regjeringens yngste og kanskje mest spennende navn. De overtar på en dag med et dystert bakteppe.

Politiet mener de alvorlige hendelsene på Kongsberg onsdag kveld kan være islamistisk terror på norsk jord. Fem mennesker er brutalt drept og ytterligere tre er skadet. Grusomme scener har utspilt seg på åpen gate, i matbutikken og i private hjem. Dette berører oss alle.

Mehl fikk en tøff første dag i jobben, og må umiddelbart håndtere den alvorlige situasjonen på Kongsberg. Statsminister Jonas Gahr Støre koblet torsdag formiddag også angrepet til helseminister Ingvild Kjerkols jobb, da han sa at det siste døgnet har vist at vi også har store utfordringer innen psykiatrien.

Gjerningsmannen Espen Andersen Bråthen (37) er en norsk-dansk konvertitt til islam og en kjenning av politiet. De har tidligere mottatt bekymringsmeldinger om mannen knyttet til radikalisering. Bråthen har også en lang historie med helsevesenet, og politiet har bedt om en full psykiatrisk utredning. Etterforskningen vil avdekke flere svar om motiv og tilregnelighet, ideologi og psykiatri.

Ennå er det altfor tidlig å dra noen konklusjoner om politiets arbeid, både i forkant av og under selve hendelsen. Det er likevel grunn til å stille spørsmål rundt det som skjedde i den halvtimen som gikk etter at første politipatrulje fikk øye på mannen og fram til han ble pågrepet. Flere og kanskje alle drapene skjedde i dette tidsrommet.

Politiet trykket på den store, røde knappen. Det ble umiddelbart besluttet bevæpning og erklært en såkalt PLIVO-hendelse, om pågående, livstruende vold. 22 politipatruljer var involvert, med bistand fra både Kripos, PST, Nasjonale bistandsressurser, Oslo og Øst politidistrikt, Politihøgskolen, ambulansetjenesten og brannvesenet. Likevel mistet politiet kontakt med siktede etter å ha blitt beskutt med pil og bue.

PST har advart mot soloterrorisme med andre våpen enn eksplosiver og skytevåpen og mot tilfeldige ofre. Dette er svært vanskelig å hindre. En evaluering og mulig granskning får seinere vise om noe ansvar skal plasseres.

Det er beroligende å se hvordan både lokale og nasjonale myndighetspersoner står fram som kriseledere i den krevende situasjonen. Avtroppende regjering begynte overleveringen til den nye samtidig som de grep fatt i situasjonen onsdag kveld. Nå er dette Emilie Enger Mehls første store oppgave.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer